Szilvia
5 °C
16 °C

Ötmillióra emelkedhet egyes miniszterek fizetése

2018.06.20. 14:10 Módosítva: 2018-06-20 14:18:09

Többszörösére emelkedhet a miniszterek fizetése a 2019-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat alapján. Az eddigi gyakorlat helyett, ami a köztisztviselők illetményéhez kötötte a miniszteri javadalmazást, új szabály alapján állapíthatják majd meg a kormánytagok bérét: a miniszter maximum annyit kereshet, amennyit a minisztériuma alá tartozó állami cég vezetője. Ez viszont nem kevés, hiszen az elmúlt években fokozatosan jó magasra tornázták több állami vállaltnál a vezérigazgatók fizetését. 

A miniszterek fizetéséről mostanáig a 2010-es, központi államigazgatási szervekről szóló törvény rendelkezett. Ennek értelmében egy miniszter alapbérként a mindenkori köztisztviselői illetmény 15,6-szorosát kapta, ez 2018-ban 602 940 forint volt, amihez még járt 50 százaléknyi kiegészítés és 65 százaléknyi pótlék. Így összesen 1 296 321 forint jön ki (ha a miniszterelnök nem csökkenti az alapilletmény összegét 20 százalékkal, amihez egyébként joga van). 

D MTI20180518010
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs / MTI

A Varga Mihály által kedden benyújtott törvényjavaslat viszont felülírná a miniszteri fizetések meghatározásáról szóló szabályt úgy, hogy a miniszterelnök a 2010-es törvényben meghatározott javadalmazásra vonatkozó szabályoktól eltérő személyi illetményt állapíthat meg a számukra. A jogszabálytervezetben az áll,

a személyi illetmény havi összege nem haladhatja meg a miniszter által irányított vagy felügyelt központi államigazgatási szerv, központi államigazgatási szervnek nem minősülő költségvetési szerv, illetve a miniszter tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaság által ugyanazon személynek a tárgyévet megelőző évben kifizetett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülő, legnagyobb éves jövedelem egytizenkettedét.

Eszerint tehát a miniszter akár akkora fizetést is kaphat, mint az alá tartozó legnagyobb állami vállalat vagy költségvetési szerv legjobban fizetett dolgozója. A törvényjavaslat ugyanakkor kiköti, hogy ha így állapítják meg a kormánytag fizetését, akkor pótlék, kiegészítés már nem adható neki pluszban. 

Az állami cégeknél a vezetők egyáltalán nem keresnek rosszul, az elmúlt néhány évben több körben meredeken emelkedett is a bérük, ennek következtében a legnagyobbaknál 3-5 millió forintot is kaphat havonta (tavalyi gyűjtésünket a témában itt találja).

A Magyar Posta, a máv, az mvm és a Magyar Fejlesztési Bank feje például 5 millió forintos fizetéssel rendelkezik, ha életbe lép az új törvény, a cégekért felelős miniszterek is ugyanennyit kaphatnak majd.

A legtöbb állami óriáscég régebben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozott, az új kormánystruktúrában már Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter felel értük. A törvényjavaslat abból a szempontból is érdekes helyzetet eredményez, hogy a hatására jelentős fizetésbeli különbségek alakulhatnak ki a kormánytagok között attól függően, milyen állami cégek tartoznak a minisztériumukhoz. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?