Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

ÁSZ: Három MNB-alapítvány nem tartotta be a szabályokat

B RKL20170907004
2018.06.21. 16:31

Nem felelt meg a számviteli előírásoknak az Magyar Nemzeti Bank (MNB) PADMA és Pénziránytű Alapítványa, és a PAGEO esetében is jelentős összegű hibát tartalmazott az eredménykimutatás, derült ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzésén.

Az ÁSZ megállapította, hogy az ellenőrzött összesen hat alapítvány gazdálkodása összességében megfelelt a vonatkozó előírásoknak, de hiányosságokat tártak fel a PADMA, a PAGEO és Pénziránytű Alapítvány ellenőrzése során.

Azt nézték, hogy az alapítványok betartották-e a jogszabályi előírásokat, valamint az ellenőrzések kiterjedtek az alapítványok működését szolgáló ellenőrzési, monitoring és nyilvántartási rendszerek szabályszerűségének értékelésére is. 

A Pénziránytű Alapítványnál a beruházási-felújítási kiadások, illetve a költségek, ráfordítások elszámolása nem felelt meg a számviteli törvény előírásainak. A PAGEO esetében 2016-ban kapott adomány nem szabályszerű elszámolása miatt az eredménykimutatás jelentős összegű hibát tartalmazott.

Az Állami Számvevőszék a feltárt hiányosságok alapján a PADMA, a PAGEO és a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnökének javaslatot fogalmazott meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Frissítés: A Pallas-alapítványok lapunkkal közölték, a kért intézkedési tervek elkészítése folyamatban van, az ÁSZ által kért határidőre be fogják nyújtani. A Pénziránytű Alapítvány pedig jelezte, náluk mindössze apró kis összegű technikai hibát találtak, amit egyből ki is tudtak javítani. Ők egyébként is nagyságrendileg kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint a Pallas-alapítványok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?