Ödön
1 °C
11 °C

Nem áll talpra a forint, a történelmi mélypont közelében ragadt

2018.06.21. 17:47

Hiába látszott úgy még kedden, hogy Matolcsy Györgyéknek sikerül megnyugatni a piacot az MNB kamatdöntése utáni üzeneteikkel, mostanra alighanem mindenki kapcsolt: a jegybank lényegében semmi újat nem mondott a korábbiakhoz képest. A forintgyengülés ellenére is kitartanak az alacsony kamatok mellett, ők ugyanis elsősorban az inflációs folyamatokat figyelik.

Az átmeneti forinterősödés után így hamarosan újra 3,5 éves mélypontra gyengült az árfolyam, a történelmi mélypont közelébe, és csütörtök délután stabilizálódni is látszott ezen a 326 forint körüli szinten az euró.

forrás: teletrader
forrás: teletrader

Varga Mihály pénzügyminiszter arra számít, hogy a helyzet átmeneti, és a forint árfolyama hamarosan visszakorrigál. Szerinte a piacok értékelik a magyar gazdaság kiegyensúlyozottságát és azt, hogy más feltörekvő államoktól eltérően Magyarországon nincs szükség válságintézkedésekre.

Az utóbbi időben több jel is arra mutat, hogy az MNB előbb-utóbb kénytelen lehet némileg szigorítani a nemzetközi helyzet hatására. A forintgyengülést és a hozamnövekedést ugyanis túlnyomórészt külföldön szárba szökkent folyamatok okozzák, amelyek hosszabb távon is meghatározónak bizonyulhatnak:

  • Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elkezdett kamatot emelni, aminek hatására most ott tartunk, hogy már nemcsak a feltörekvő országok körében számít kirívóan alacsonynak a magyar állampapír hozama, de egyes időtávokon már a jóval biztonságosabb amerikai kötvények is jobb befektetést jelentenek.
  • Emellett előfordulhat, hogy az inflációs környezet megváltozik, és például az olajárak emelkedése miatt (amelyet az OPEC törekvései mellett az USA–Irán-konfliktus is fűt) beindul a drágulás.
  • Az Európai Központi Bank pedig véget vetett az eszközvásárlási programjának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?