Szilvia
5 °C
16 °C

Már 326 forint körül van egy euró

2018.06.21. 10:14

Csütörtök délelőtt 10 óra körül újra 3,5 éves mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, konkrétan 326,4 forintba került egy euró.

Szerdán a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntését követően 325 közeléből egészen 321 környékére erősödött az árfolyam, de csütörtök reggel megint 324 fölé gyengült a forint, és a gyengülés a reggeli órákban is folytatódott.

Az euró-forint árfolyam alakulása. Forrás: Xe.com.
Az euró-forint árfolyam alakulása. Forrás: Xe.com.

Szerda reggel majdnem 325 forintig gyengült a forint, de a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a 0,9 százalékos alapkamaton, mert úgy ítélték meg, hogy teljesül az inflációs cél a jelenlegi alapkamat mellett is.

A magyar jegybank és a magyar kormány szerint a forintgyengülés csak átmeneti, nincs ok a szigorításra. 

Varga Mihály csütörtökön a forint árfolyamával kapcsolatban közölte, hogy a kormány a piaci helyzethez alkalmazkodik, árfolyamcélt nem tűzött ki. Varga arra számít, hogy a helyzet megnyugvásával a forint árfolyama visszakorrigál. Mindehhez az is hozzájárul, hogy a piacok értékelik a magyar gazdaság kiegyensúlyozottságát és azt, hogy más feltörekvő államoktól eltérően Magyarországon nincs szükség válságintézkedésekre - mondta Varga.

A jegybank csütörtökön közzétett legfrissebb inflációs jelentése alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint az olajár emelkedésének hatására átmenetileg, rövid távon enyhén 3 százalék fölé emelkedik az infláció, az olajár-változás közvetlen hatásának kifutásával az MNB 2019 közepére eléri, majd fenntartja az inflációs célt, írja az MTI.

A jelentés főbb megállapításai szerint a magasabb olajár következtében másodkörös hatásokra nem számítanak a jegybank szakértői. Az MNB kedden publikálta a jelentés fő számait, eszerint a jegybank emelte az idei GDP- és infláció-előrejelzését. A korábban várt 4,2 százalékkal szemben idén 4,4 százalékos GDP-bővülést vár a jegybank.

Balatoni András, az MNB igazgatója elmondta: a növekedés alapja a háztartások fogyasztása és a beruházások lesznek. A beruházási ciklus lanyhulásával a gazdasági növekedés is lassul a szakértők szerint, így 2019-ben 3,5, 2020-ban pedig 2,8 százalékos növekedésre számítanak a jegybankban. Az idei várható infláció mértékét 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelték, az infláció 2019-ben 3,1 százalékra nő, 2020-ban pedig 3,0 százalék lesz. 

A forint gyengélkedésében több tényező is szerepet játszik, de  főként az okozza , hogy miközben a monetáris kondíciók világszerte szigorodnak, az MNB egyelőre kitart az alacsony kamatok mellett.

Az utóbbi időben több jel is arra mutat, hogy az MNB előbb-utóbb kénytelen lehet némileg szigorítani a nemzetközi helyzet hatására.  A forintgyengülést és a hozamnövekedést ugyanis túlnyomórészt külföldön szárba szökkent folyamatok okozzák, amelyek hosszabb távon is meghatározónak bizonyulhatnak:

  • Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elkezdett kamatot emelni, aminek hatására most ott tartunk, hogy már nemcsak a feltörekvő országok körében számít kirívóan alacsonynak a magyar állampapír hozama, de egyes időtávokon már a jóval biztonságosabb amerikai kötvények is jobb befektetést jelentenek.
  • Emellett előfordulhat, hogy az inflációs környezet megváltozik, és például az olajárak emelkedése miatt (amelyet az OPEC törekvései mellett az USA–Irán-konfliktus is fűt) beindul a drágulás.
  • Az Európai Központi Bank pedig véget vetett az eszközvásárlási programjának.

A jegybank szerdai döntéséről itt írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?