Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Új tulaja lett a magyar Kika áruházaknak

2018.06.22. 14:55

René Benko osztrák nagyvállalkozó veszi át a magyar Kika áruházak működtetését, így nem zár be a bútorbolt-hálózat – írja a G7.hu. Benko Signa nevű cége 68 áruházat vesz meg, főleg Ausztriában és néhány kelet-európai országban 490 millió euróért.

Benko nem szakmai befektető, alapvetően az ingatlanokra volt szüksége, a lánc irányítását 1 euróért vette meg, de 100 millió euró befektetést is vállalt, mert a céget alaposan át kell szervezni. Az, hogy ez mit jelent a munkavállalóknak, a lap szerint csak a következő hónapokban derül majd ki.

A Kika eddigi tulajdonosa a dél-afrikai központú, de német gyökerű Steinhoff csoport volt, ami Dél-Afrika történetének legnagyobb vállalati csalásával került be a lapokba tavaly. A Steinhoff trükközött, hamisította a könyveit, rejtegetni, csomagolni próbálta a brutális eladósodottságát, de aztán minden kiderült.

A Steinhoff ügyeivel kapcsolatban büntetőjogi kategóriába tartozó vizsgálatok indultak, a részvények árfolyama természetesen megzuhant, a hitelezők futnak a pénzük után. Magyarországon a Steinhoff a Kikán kívül a Pepcóban, a Kanizsa Bútor Kft.-ben és az Extreme Digitalban volt részesedése, de utóbbi cég magyar tulajdonosai áprilisban visszavásárolták az Extreme Digital 50,4 százalékát a dél-afrikai tulajdonostárstól.

Ez alapján úgy néz ki hogy a hitelezők  az eladható vagyonelemek értékesítésével megpróbálják a lehető legtöbb pénzt kicsikarni a szervezetből, amíg a cég a csőd szélén tántorog. A bútoráruház-lánc Magyarországon tavaly 25,9 milliárd forintos árbevételt ért el, de ehhez 133 millió forint veszteség társult.

A Steinhoff problémáiról  itt  és  itt  írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?