Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Több tízezer munkahelyet vihetnek el az Egyesült Királyságból

2018.06.23. 09:59 Módosítva: 2018.06.25. 08:09

Az Airbus és más nagy cégek is komolyan fontolóra vették, hogy elhagyják az Egyesült Királyságot a brexit-alkuval kapcsolatos bizonytalanságok miatt – írja a Guardian. Csak a repülőgyártó távozása több tízezer állásnyi mínuszt jelentene a szigetországnak. 

Egyre nyomasztóbb a cégvilág számára, hogy Theresa May kormánya nem tud megállapodásra jutni az EU-val a brexit feltételeit illetően: a bankszektor után már az ipari munkahelyek is tömegével kerülnek veszélybe a tárgyalások toporgása miatt. 

A közös piachoz való hozzáférés a legtöbb nagyvállalatnak van annyira fontos, hogy az egyszeri nagy költség ellenére megérje nekik a kontinensre költözés, így van ezzel a francia központú repülőgyártó óriás, az Airbus is. A cégnek 25 telephelye és 14 ezer alkalmazottja van az Egyesült Királyságban, de az ellátási lánchoz további 110 ezer munkahely kapcsolódik. A cég a legrosszabbra készülve - vagyis hogy a britek végül számukra előnytelen feltételekkel hagyják el az EU-t - felkészült rá, hogy átköltöztesse a munkafolyamatait az unióba. 

Az Egyesült Királyság legbefolyásosabb ipari lobbiszervezete, a CBI szerint az Airbus nincs egyedül ezzel a stratégiával, egyre több vállalat vezetőségében beszélnek komoly lehetőségként az ország elhagyásáról. A BMW - amely a Miniket és a Rolls-Royce-okat az Egyesült Királyságban gyártja - például szintén bejelentette, hogy néhány hónapon belül tudniuk kell, milyen kereskedelmi megállapodás lép életbe a brexit után, és ennek függvényében fogják megtervezni a jövőbeli befektetéseket. A BMW 8 ezer embert alkalmaz az országban. 

Kereskedelempolitikai szakértők szerint a cégek nyomásgyakorlása ébresztőként hathat a brit kormányra és az EU-ra is, így felgyorsíthatja a tárgyalásokat.