Aliz
6 °C
14 °C

Több tízezer munkahelyet vihetnek el az Egyesült Királyságból

2018.06.23. 09:59 Módosítva: 2018-06-25 08:09:39

Az Airbus és más nagy cégek is komolyan fontolóra vették, hogy elhagyják az Egyesült Királyságot a brexit-alkuval kapcsolatos bizonytalanságok miatt – írja a Guardian. Csak a repülőgyártó távozása több tízezer állásnyi mínuszt jelentene a szigetországnak. 

Egyre nyomasztóbb a cégvilág számára, hogy Theresa May kormánya nem tud megállapodásra jutni az EU-val a brexit feltételeit illetően: a bankszektor után már az ipari munkahelyek is tömegével kerülnek veszélybe a tárgyalások toporgása miatt. 

A közös piachoz való hozzáférés a legtöbb nagyvállalatnak van annyira fontos, hogy az egyszeri nagy költség ellenére megérje nekik a kontinensre költözés, így van ezzel a francia központú repülőgyártó óriás, az Airbus is. A cégnek 25 telephelye és 14 ezer alkalmazottja van az Egyesült Királyságban, de az ellátási lánchoz további 110 ezer munkahely kapcsolódik. A cég a legrosszabbra készülve - vagyis hogy a britek végül számukra előnytelen feltételekkel hagyják el az EU-t - felkészült rá, hogy átköltöztesse a munkafolyamatait az unióba. 

Az Egyesült Királyság legbefolyásosabb ipari lobbiszervezete, a CBI szerint az Airbus nincs egyedül ezzel a stratégiával, egyre több vállalat vezetőségében beszélnek komoly lehetőségként az ország elhagyásáról. A BMW - amely a Miniket és a Rolls-Royce-okat az Egyesült Királyságban gyártja - például szintén bejelentette, hogy néhány hónapon belül tudniuk kell, milyen kereskedelmi megállapodás lép életbe a brexit után, és ennek függvényében fogják megtervezni a jövőbeli befektetéseket. A BMW 8 ezer embert alkalmaz az országban. 

Kereskedelempolitikai szakértők szerint a cégek nyomásgyakorlása ébresztőként hathat a brit kormányra és az EU-ra is, így felgyorsíthatja a tárgyalásokat. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?