Olivér
4 °C
8 °C

Halálra sértette az MSZP a jegybankot, duzzogó közleményt adtak ki

2018.06.25. 15:02 Módosítva: 2018-06-25 15:04:26

Nagyon felpaprikázhatta a Magyar Nemzeti Bank vezetését az MSZP a forint elszálló árfolyamára adott reakcióival – legalábbis erre lehet következtetni a jegybank hétfői közleményéből, amelyben az intézménytől szokatlan módon már-már politikai ellenfélhez méltó hévvel ostorozza a pártot. 

Az MNB-ben azon vannak kiakadva, hogy a szocialista párt (és egyébként a DK is) rendszeresen a jegybank kamatpolitikáját okolja azért, mert a forint tartósan 320 forint fölé gyengült az euróhoz képest. Kamatemeléssel ezen valóban lehetne változtatni, ám - ahogy ezt a jegybank is többször hangsúlyozta már - az MNB-nek nem árfolyam- és eredménycélja, hanem inflációs célja van, ezt a jegybanktörvény rögzíti.

Ennyiben tehát jogos lehet a kiigazítás, annak stílusa viszont már annál meglepőbb, pláne hogy senki sem kötelezi az elvileg a kormánytól független nemzeti bankot, hogy pártpolitikai csatározások szintjére süllyedjen. Ehhez képest Fidesz-közleményi magasságokban járó állásfoglalást adtak ki (talán csak Soros hiányzik belőle) az MSZP-re reagálva, melyben ilyeneket írnak:

Az MNB érti, hogy az MSZP nem tanult semmit a 2002 és 2010 közötti kormányzása alatti drámai hibákból és azok katasztrofális következményeiből. A jegybank érti azt is, hogy az MSZP nem hajlandó elfogadni és elismerni, hogy 2010 után az új kormány gazdaságpolitikai fordulatot, 2013-tól pedig az MNB monetáris politikai fordulatot hajtott végre, ezzel újraindítva hazánk gazdasági felzárkózását.

(...)

Az MNB érti, hogy az MSZP képviselői nem örülnek a kormány és a jegybank sikereinek, hiszen amíg a jegybank és a kormány sikeres, addig az ország is sikeres. Ameddig hazánk sikeres, kormányzati szerepre az MSZP képviselőinek nem kell készülniük.

A szösszenet végén még a jegybanktörvény tanulmányozására is felszólítják a szocialistákat, továbbá virtuálisan orrfelhúzva "minden, a függetlenségét sértő, vagy korlátozni próbáló pártpolitikai nyomásgyakorlást visszautasít".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?