Halálra sértette az MSZP a jegybankot, duzzogó közleményt adtak ki

2018.06.25. 15:02 Módosítva: 2018.06.25. 15:04

Nagyon felpaprikázhatta a Magyar Nemzeti Bank vezetését az MSZP a forint elszálló árfolyamára adott reakcióival – legalábbis erre lehet következtetni a jegybank hétfői közleményéből, amelyben az intézménytől szokatlan módon már-már politikai ellenfélhez méltó hévvel ostorozza a pártot. 

Az MNB-ben azon vannak kiakadva, hogy a szocialista párt (és egyébként a DK is) rendszeresen a jegybank kamatpolitikáját okolja azért, mert a forint tartósan 320 forint fölé gyengült az euróhoz képest. Kamatemeléssel ezen valóban lehetne változtatni, ám - ahogy ezt a jegybank is többször hangsúlyozta már - az MNB-nek nem árfolyam- és eredménycélja, hanem inflációs célja van, ezt a jegybanktörvény rögzíti.

Ennyiben tehát jogos lehet a kiigazítás, annak stílusa viszont már annál meglepőbb, pláne hogy senki sem kötelezi az elvileg a kormánytól független nemzeti bankot, hogy pártpolitikai csatározások szintjére süllyedjen. Ehhez képest Fidesz-közleményi magasságokban járó állásfoglalást adtak ki (talán csak Soros hiányzik belőle) az MSZP-re reagálva, melyben ilyeneket írnak:

Az MNB érti, hogy az MSZP nem tanult semmit a 2002 és 2010 közötti kormányzása alatti drámai hibákból és azok katasztrofális következményeiből. A jegybank érti azt is, hogy az MSZP nem hajlandó elfogadni és elismerni, hogy 2010 után az új kormány gazdaságpolitikai fordulatot, 2013-tól pedig az MNB monetáris politikai fordulatot hajtott végre, ezzel újraindítva hazánk gazdasági felzárkózását.

(...)

Az MNB érti, hogy az MSZP képviselői nem örülnek a kormány és a jegybank sikereinek, hiszen amíg a jegybank és a kormány sikeres, addig az ország is sikeres. Ameddig hazánk sikeres, kormányzati szerepre az MSZP képviselőinek nem kell készülniük.

A szösszenet végén még a jegybanktörvény tanulmányozására is felszólítják a szocialistákat, továbbá virtuálisan orrfelhúzva "minden, a függetlenségét sértő, vagy korlátozni próbáló pártpolitikai nyomásgyakorlást visszautasít".