Aliz
6 °C
14 °C

76 milliárd forintnyi érték volt a korrupt maláj miniszterelnöknél

2018.06.27. 10:38

A rendőrség befejezte a volt malajziai miniszterelnök, Najib Razak házában talált értékek összeszámolását, a korrupt exkormányfő 273 millió dollárnyi (több mint 76 milliárd forint!) készpénzt és ékszert harácsolt össze – írja a Business Insider. 

Razak kormányfőként 2,67 milliárd ringgitet (több mint 180 milliárd forintnak) irányított át a teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt álló stratégiai fejlesztési alaptól, az 1MDB-től saját bankszámláira. A volt kormányfő és az alap is tagadta, hogy bűncselekmény történt, a malajziai ügyészség vizsgálata 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt a vádak alól.

Májusban azonban kormányváltás történt az országban, a hatalomra jutott 92 éves Mahathir Mohamed vezette ellenzéki tömörülés pedig azonnal jelezte, hogy az új kabinet a jogállamiság helyreállítására fog törekedni. Percekkel azután, hogy Razak a Facebookon közölte, családjával külföldre utazik pihenni - a hatóságok hivatalosan bejelentették, hogy a volt kormányfő nem hagyhatja el az országot, majd házkutatást tartott nála a rendőrség, és lefoglalták a gyanús vagyonelemeit. 

A hatóságok mostanra végeztek az összesítéssel, eszerint Razak a házában 28 millió dollár készpénzt, 567 drága kézitáskát, 423 órát, 234 napszemüveget és 12 ezer ékszert tárolt.

A zsákmány összértékét 273 millió dollárra becslik, Razak számíthat rá, hogy vádat emelnek ellene korrupció miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?