76 milliárd forintnyi érték volt a korrupt maláj miniszterelnöknél

2018.06.27. 10:38

A rendőrség befejezte a volt malajziai miniszterelnök, Najib Razak házában talált értékek összeszámolását, a korrupt exkormányfő 273 millió dollárnyi (több mint 76 milliárd forint!) készpénzt és ékszert harácsolt össze – írja a Business Insider. 

Razak kormányfőként 2,67 milliárd ringgitet (több mint 180 milliárd forintnak) irányított át a teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt álló stratégiai fejlesztési alaptól, az 1MDB-től saját bankszámláira. A volt kormányfő és az alap is tagadta, hogy bűncselekmény történt, a malajziai ügyészség vizsgálata 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt a vádak alól.

Májusban azonban kormányváltás történt az országban, a hatalomra jutott 92 éves Mahathir Mohamed vezette ellenzéki tömörülés pedig azonnal jelezte, hogy az új kabinet a jogállamiság helyreállítására fog törekedni. Percekkel azután, hogy Razak a Facebookon közölte, családjával külföldre utazik pihenni - a hatóságok hivatalosan bejelentették, hogy a volt kormányfő nem hagyhatja el az országot, majd házkutatást tartott nála a rendőrség, és lefoglalták a gyanús vagyonelemeit. 

A hatóságok mostanra végeztek az összesítéssel, eszerint Razak a házában 28 millió dollár készpénzt, 567 drága kézitáskát, 423 órát, 234 napszemüveget és 12 ezer ékszert tárolt.

A zsákmány összértékét 273 millió dollárra becslik, Razak számíthat rá, hogy vádat emelnek ellene korrupció miatt.