Szilvia
5 °C
16 °C

Nemzetközi bűnszervezet ellen emelt vádat az ügyészség

2018.06.27. 09:35

A Fővárosi Főügyészség pénzmosás és más bűncselekmények miatt vádat emelt azzal a nigériai származású, Magyarországon élő 39 éves férfival és hét társával szemben, akik   bűnszervezetet működtettek Budapesten – írja az ügyészség szerdai közleményében.

A vádirat lényege szerint az elsőrendű vádlott nigériai állampolgár egy olyan nemzetközi, egyelőre ismeretlenül maradt internetes bűnözői hálózat tevékenységét segítette, amely kamutartozásokat próbált behajtani cégeken. A hálózat csalási módszere az volt, hogy a külföldi gazdasági társaságok elektronikus levelezéseinek kifürkészésével, feltörésével feltérképezték e cégek üzleti partnereit, majd e partnerek adatait, külső kommunikációs jellegzetességeiket utánozva felszólították a sértett cégeket, hogy a partnerrel fennálló gazdasági kapcsolatból származó fizetési kötelezettségeiket új, az általuk megadott, immáron magyarországi bankszámlákra teljesítsék.

A nigériai férfi szerepe az volt, hogy az így megszerzett és félreirányított fizetési teljesítések fogadására magyar bankszámlákat nyittasson. 2016. júliusától egy budapesti hálózatot hozott létre, amelynek ő volt a feje, míg a 37 éves budapesti másodrendű vádlott volt a vele kizárólagosan közvetlen kapcsolatban álló koordinátora, aki tartotta a kapcsolatot a többi hat vádlottal.

A lánc végén álló végrehajtó vádlottak szerepe az volt, hogy – valódi működtetésre irányuló tényleges szándék nélkül – magyar gazdasági társaságokat alapítsanak, illetve vásároljanak, majd azoknak magyarországi, illetve szlovák pénzintézetekben bankszámlákat nyissanak és a másodrendű vádlott útján az elsőrendű vádlottnak átadott bankszámla-adatok alapján a számlákra euróban, dollárban alkalmanként több tízmillió forint értékben érkező pénzösszegeket párezer forintos jutalék ellenében felvegyék. A banki pénzfelvételekre a lánc végén álló vádlottakat a másodrendű vádlott szállította, aki elsőrendű vádlottól előre megtudta, hogy a számlákra utalások érkeztek, majd az így felvett pénzt továbbadta az elsőrendű vádlottnak.

 A sértett külföldi gazdasági társaságok magyar, román, vietnami, maláj, kínai, indonéz illetve USA-beli cégek voltak. Volt olyan sértetti cég, amelyik egy repülőgép bérleti díját utalta át, de volt köztük egy jónevű francia labdarúgó klub is, amely egy dél-amerikai futballistával kapcsolatos díjat utalt tévedésből a vádlottak által nyitott egyik magyar bankszámlára.

A sértett gazdasági társaságok kárának egy része megtérült, mert a téves utalást időben észlelték és azt jelezték a számlavezető bankjuknak, amely azt SWIFT üzenetben továbbította a címzett magyarországi bankoknak, míg más esetekben a gyors nemzetközi rendőri és ügyészi együttműködés útján sikerült a pénzfelvételt megakadályozni és az utalt összegeket azok felvétele előtt lefoglalni.

A főügyészség a vádiratban a bűnszervezet vezetőivel, az első-, másod-, és harmadrendű vádlottakkal szemben, továbbá a visszaeső negyedrendű vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés, míg a többi vádlottra – tipikusan a párezer forint ellenében a készpénzfelvételt végrehajtó személyekre - végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés, illetve pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?