Aliz
6 °C
14 °C

Tony Blair szerint a brexit egy katasztrófa, de még meg lehet állni a szakadék előtt

GettyImages-939575034
2018.06.27. 22:01
Tony Blair volt brit miniszterelnök szerint meg kell állítani a brexit-folyamatot, mivel katasztrófával fenyeget az a lehetőség, hogy Nagy-Britannia a kilépés időpontjáig nem tud megállapodásra jutni az EU-val a jövőbeni kapcsolatok feltételrendszeréről.

Tonx Blair munkáspárti politikus 1997 és 2007 között töltötte be a brit kormányfői tisztséget. Pártja jelenleg ellenzékben van, de a Királyi Külügyi Intézet külpolitikai rendezvényén elhangzott felszólalása így is nagy port vert fel. Blair megismételte azt a többször hangoztatott véleményét, hogy

a választóknak kell dönteniük arról, milyen brexit-változatot támogatnak"

– ismertette a beszédet az MTI

Félre voltak vezetve

Blair már korábban is kifejtette, hogy meggyőződése szerint újabb népszavazást kell tartani a kilépési tárgyalássorozat végén, mivel a brit EU-tagságról két éve rendezett referendumon - amelyen a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe - a választók számos olyan tényt és kockázatot nem ismertek, amelyek azóta egyértelművé váltak.

Tragikus hatások

A brexit hatásait a szavazás előtt inkább csak a gazdaságban dolgozó, például a londoni Cityben munkát vállaló, az átlagnál sokkal szofisztikáltabb szavazók értették meg.

Ők tudták, hogy London Európa és így természetesen az Európai Unió legfontosabb pénzügyi központja, de a kiválással könnyen elveszítheti ezt a pozícióját, amely a brit GDP legfontosabb összetevőjét, a pénzügyi szektort tépázhatja meg. Pedig a brexit előtt ebben a pénzügyi metropoliszban működtek az európai hedge fundok, itt zajlottak a forex (devizakereskedelmi) műveletek, és bár ez a domináns szerep megmaradt, de máris jelentősen visszaesett.

Például valóban megkezdődött a londoni banktisztviselők és uniós intézmények elköltözése.

Természetesen a folyamatnak nyertesei is vannak, Frankfurt, Dublin, Párizs, Madrid és Amszterdam dörzsölheti a markát.

Tájékozatlan szavazók

Nagy-Britanniában a brexit azért nyerhetett, mert elsősorban a balti államok és Lengyelország unióba kerülése után a britek úgy érezték, hogy az idegenek miatt kevesebb a munka és alacsonyabbak a bérek. Megerősödött egy kifejezetten nem a színes bőrű, brit nemzetközösségen belüli, hanem

a kelet-európai munkavállalók ellen irányuló gyűlölet.

Nagy-Britanniában, különösen Londonban természetesen valóban rengeteg „külföldi” él, az aktuális brit lakosság egynyolcada már nem a szigetországban született.

De a brit brexit-szavazók – és ezt jól látja Blair - elsősorban abban tévedtek óriásit, hogy elfelejtették, a bizonytalanság nem átmeneti lesz. Ez persze nem új keletű mentalitás Nagy-Britanniában, 1992-ben Soros György is azért tudta kivégezni a fontot, mert a britek elhitték, hogy független devizapolitikával Európa és a pénzügyi racionalitás ellen mehetnek.

Európa szívatja Londont

A kiválás rendkívül bonyolult tárgyalási folyamatában az Európai Uniónak azóta egyáltalán nem érdeke, hogy segítse vagy hogy könnyűvé tegye a leválást, hogy ezzel mintát mutasson másoknak is.

A brexit támogatói azzal nem számoltak, hogy az Egyesült Királyságba irányuló európai export az európai GDP mindössze 3 százaléka, miközben az Unióba irányuló brit export az Egyesült Királyság GDP-jének 13 százaléka,

a megállapodás a briteknek fontos, az európai cégeknek és így az államaiknak nem annyira.

Ráadásul valójában a brexittel a kelet-európai munkavállalók nem tűntek el, és a fizetések amúgy is csak elenyésző részben a lengyelek miatt alacsonyabbak, indiai, pakisztáni, vagy nigériai munkavállaló ugyanannyi van, mint lengyel, és miközben mi Londont tartjuk a második legnagyobb magyar városnak, valójában a magyaroknál még a sri lankai, a jamaicai, vagy a bangladesi kolónia is jóval méretesebb.

Blair reménytelen küzdelme

Blair nyilván sok csalódott bremain, vagyis maradáspárti szavazó reményeit fogalmazza meg, de véleményével a politikában eléggé egyedül van.

A Konzervatív Párt vezette brit kormány határozottan elveti bármiféle újabb népszavazás lehetőségét a brit EU-tagságról vagy a kilépés feltételrendszeréről.

Tony Blair szerint Theresa May miniszterelnök a folyamatok túsza, de egykori pártja jelenlegi vezetőjét, Jeremy Corbynt is éles szavakkal bírálta, mondván: Corbyn nem hajlandó harcba szállni egy olyan ügyért, amely Nagy-Britannia jövőjét határozza meg. Corbyn hivatalos politikai alapállása szintén az, hogy tiszteletben kell tartani a 2016-os népszavazás eredményét, és nincs mód újabb népszavazásra.

A legrosszabb forgatókönyv

Blair beszédében kijelentette: amikor a kormányon és a Konzervatív Párton belüli keményvonalas brexit-tábor tagjai azzal fenyegetik az Európai Uniót, hogy készek akár megállapodás nélkül is felállni a tárgyalóasztaltól, az olyan, mintha valaki egy felhőkarcoló legfelső emeletén tárgyalva kijelentené, hogy kiugrik az ablakon, ha követeléseit a tárgyalópartnerek nem teljesítik.

Lehet, hogy én vagyok az egyetlen Nagy-Britanniában, akinek ez a véleménye, de igenis hiszem, hogy a brexitet meg lehet, és meg is kell állítani”

- fejezte be felszólalását Tony Blair.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?