Olivér
4 °C
8 °C

A kormány spekulációval magyarázza a gyenge forintot

2018.06.28. 11:01 Módosítva: 2018-06-28 12:21:53

A rekordgyenge forintról is kérdezték Kovács Zoltán kormányszóvivőt a csütörtöki tájékoztatóján. A forint ugyanis soha nem látott szintre gyengült szerdán, 328,24 forintba került egy euró.

Orbán Viktor 2008-ban még ellenzéki politikusként azt állította, hogy a kormányfő által okozott bizalmi válság az oka a gyenge forintnak. Gyurcsány Ferenc kormányzása idején 2008-ban 274 forintba került egy euró, amikor Orbán kijelentette, hogy „a miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak”.

Kovács Zoltán most azt mondta, nem lehet összehasonlítani a tíz évvel ezelőtti helyzetet a mostanival, „nagy a kontraszt", mert akkor a szakadék szélén táncolt magyar gazdaság". Most viszont rendben vannak a makromutatók, és a gazdasági teljesítmény nem ad okot arra, hogy ilyen árfolyam legyen.

Nem zárjuk ki, hogy spekulációs folyamatok állnak a háttérben.

A kijelentés azért meglepő, mert a devizapiacon mindenki minden másodpercben spekulál, ám a kormányszóvivő nem fejtette ki, hogy esetleg egy nagyobb összeesküvésre gondol-e. Kovács azt mondta, hogy a kormány vizsgálja ezt a bizonyos spekulációt, és ennek fényében derítjük fel, mi tehető, mi a teendő". Kovács kijelentése azért is rossz üzenet a piacoknak, mert a közelmúltban Erdoğan török elnök is spekulációs támadásokkal próbálta magyarázni a líra gyengülését. 

A forint gyengüléséhez egyébként nincs szükség nemzetközi összeesküvésre; habár az államháztartási mutatók és a magyar gazdaság teljesítménye nem indokolnának esést, a világgazdasági folyamatok elégséges magyarázattal szolgálnak a jelenségre. A befektetési kategóriát tekintve Magyarország feltörekvő piacnak számít, ezekre pedig mostanában rájár a rúd: a fejlett piacokon (különösen az USA-ban) bekövetkezett kamatemelések miatt relatíve már nem olyan jó üzlet itt befektetni, az MNB laza monetáris politikája szembe megy a világtrendekkel, és nem is mutatkozik jel rá, hogy szereplne a tervek között az irányváltás. Ráadásul a feltörekvők közül néhány országban (pl. a törököknél) jelentkező válságtünetek is lefelé húzták a teljes piacot.

A kormányszóvivő egy kérdésre válaszolva elismerte, hogy létszámstopot vezettek be a közszférában. „Megakadályozzuk, hogy több bürokrata legyen, csak akkor léphet be valaki, ha távozott.” Kovács szerint ez lehetőség a minőségi elv érvényesítésére", és ez alapján majd a bérrendezés is bekövetkezhet.

Négy alapelv az EU-csúcson

Kovács Zoltán a tájékoztatón alapvetően a most kezdődő EU-csúcsról beszélt, ahol Orbán Viktor migrációs ügyben négy alapelvet fog képviselni.

  1. A bevándorlást meg kell állítani, nem megszervezni.
  2. Az európai határokat meg kell védeni.
  3. Azokat, akik illegálisan érkeztek, vissza kell vinni a hazájukba.
  4. Európai megoldás csakis a nép akaratán nyugodva jöhet létre, elég volt a homokba dugott fejekből, meg kell hallgatni az európai embereket".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?