Szilvia
5 °C
16 °C

Baglyokat kénytelenek lopni pénz helyett a bűnbandák

2018.06.28. 14:42 Módosítva: 2018-06-28 21:10:43

Nem várt következménnyel jár a készpénzforgalom világszerte tapasztalható visszaszorulása: felpörgött az állatok illegális piaca. A BBC beszámolója szerint egyre több és több védett vagy különleges állatot gyűjtenek be vagy rabolnak el gazdájától világszerte, mert a drágán értékesíthető állatok az egyre kevésbé hozzáférhető készpénz egyik helyettesítőjévé váltak.

A cikk a brit ragadozómadár-tartók sokasodó jelzéseire alapoz, állítólag az utóbbi években növekszik a tőlük eltulajdonított baglyok és egyéb madarak száma. A ragadozómadaraknak élénk piaca van például a közel-keleten, ahol az olajmonarchiák gazdag sejkjei státuszszimbólumként tartják - és néha repülőgépen utaztatják - őket. A bűnözőknek ezért vonzó célponttá váltak a solymászok telepei, gyakran kifejezetten ezeket célozzák meg, és nem is visznek el mást, csak a madarakat. A Szibériában őshonos kerecsensólyom egy-egy példánya akár 75 ezer dollárt is érhet a feketepiacon.

De nem csak a madarakat érinti a jelenség, szakértők szerint az elmúlt évtizedben az egész illegális állatkereskedelem megváltozott, elkezdte jobban vonzani a szervezett bűnözést, ahogy jövedelmezőbb lett. Bizonyos halfajok is népszerűek az állatcsempész-maffia körében, az üvegangolna például tonnánként közel egymillió euróért kel el a feketepiacon – igaz, ezt nem tartani, hanem megenni veszik az emberek. Becslések szerint évente 100 tonnát csempésznek belőle az EU-ba Kínából. 

Az állatkereskedelem felpörgése valójában csak egy szeletét jelenti annak a trendnek, hogy a szervezett bűnözői csoportok érdeklődésének homlokterébe a pénz helyett egyre inkább a drága tárgyak (pl. ékszerek, kütyük) kerülnek. Ennek oka, hogy a készpénzes fizetés visszaszorulásával kevesebb készpénz forog világszerte, így egyre nehezebb nagy mennyiségeket ellopni belőle. Ahol még sok található belőle, azok tipikusan a bankfiókok, de a bankrablást a mai világban már sokkal nehezebb megúszni szárazon, így nem sokan kísérleteznek vele. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?