Megnőtt a pénzmosásgyanús ügyletek száma Magyarországon

2018.06.28. 15:40

Megugrott a pénzmosásgyanús ügyletek száma Magyarországon. Tavaly több mint tízezer pénzmosásgyanús eseményt jelentettek a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodájának, a legaktívabb bejelentők továbbra is bankok, de egyre aktívabbak az állami szervek, különösen a TEK – írja a Zoom.hu.

Tavaly 10 425 alkalommal indított "operatív", tehát nem nyilvános vizsgálatot a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodája (PTEI) a szervezet napokban publikált, 2017-es jelentése szerint. Az elmúlt években évi 8000-9000 ügy került az iroda látóterébe, a rekord pedig 2012-ben volt, amikor 12 855 bejelentés érkezett.

A bejelentések túlnyomó része pénzintézetektől érkezik, amelyek a legkisebb gyanús jelre is ugranak, de a hatóságok (rendőrség, ügyészség, TEK, titkosszolgálatok) is egyre aktívabbak: 2014-hez képest a részükről érkező jelzések száma gyakorlatilag megtízszereződött, tavaly 958 esetet jelentettek. Látványosan megugrott a pénzmosás elleni irodától a TEK felé továbbított információ mennyisége, de a Nemzeti Védelmi Szolgálathoz (NVSZ) is 180 estben fordultak a 2016-os 72 esettel szemben. 

A pozitív tendenciákon látszik, hogy Magyarország elég mélyről indult, az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus Finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága, a Moneyval 2016-ban készített, legutóbbi országértékelése alapján fel is rakták hazánkat a szervezet figyelőlistájára. A Moneyval eljárási szabályai alapján Magyarországnak 2018 decemberében kell az előrehaladásról újabb jelentést tennie.