Ödön
2 °C
11 °C

Megnőtt a pénzmosásgyanús ügyletek száma Magyarországon

2018.06.28. 15:40

Megugrott a pénzmosásgyanús ügyletek száma Magyarországon. Tavaly több mint tízezer pénzmosásgyanús eseményt jelentettek a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodájának, a legaktívabb bejelentők továbbra is bankok, de egyre aktívabbak az állami szervek, különösen a TEK – írja a Zoom.hu.

Tavaly 10 425 alkalommal indított "operatív", tehát nem nyilvános vizsgálatot a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodája (PTEI) a szervezet napokban publikált, 2017-es jelentése szerint. Az elmúlt években évi 8000-9000 ügy került az iroda látóterébe, a rekord pedig 2012-ben volt, amikor 12 855 bejelentés érkezett.

A bejelentések túlnyomó része pénzintézetektől érkezik, amelyek a legkisebb gyanús jelre is ugranak, de a hatóságok (rendőrség, ügyészség, TEK, titkosszolgálatok) is egyre aktívabbak: 2014-hez képest a részükről érkező jelzések száma gyakorlatilag megtízszereződött, tavaly 958 esetet jelentettek. Látványosan megugrott a pénzmosás elleni irodától a TEK felé továbbított információ mennyisége, de a Nemzeti Védelmi Szolgálathoz (NVSZ) is 180 estben fordultak a 2016-os 72 esettel szemben. 

A pozitív tendenciákon látszik, hogy Magyarország elég mélyről indult, az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus Finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága, a Moneyval 2016-ban készített, legutóbbi országértékelése alapján fel is rakták hazánkat a szervezet figyelőlistájára. A Moneyval eljárási szabályai alapján Magyarországnak 2018 decemberében kell az előrehaladásról újabb jelentést tennie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?