Aliz
6 °C
14 °C

A költségvetési bizottság meghallgatná Matolcsyt a forintról

2018.06.28. 09:25

Július 4-ére várják a parlament költségvetési bizottsága elé Matolcsy György jegybankelnököt – vette észre az Mfor a bizottság honlapjára feltöltött előzetes napirendben. A Magyar Nemzeti Bank vezetőjétől tájékoztatást várnak a forint gyengüléséről, annak költségvetési hatásairól és az MNB ezzel kapcsolatos terveiről.

Az ülést a bizottság elnöke, Varjú László, a Demokratikus Koalíció elnöke kezdeményezte, ezért nem lenne meglepő, ha Matolcsy kimentené magát, vagy valamelyik helyettesét küldené el az ülésre.

A forint soha nem látott szintre gyengült szerdán, ütötte a 328-as árfolyamot,

az új rekord 328,24 forintos euróárfolyam.

A 2019-es költségvetésben az év végi adósságállomány forintban kifejezett értékét 31 430,6 milliárd forintra tervezték 311,3 forintos euróárfolyam mellett, ami így előreláthatólag borulni fog. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint viszont a gyengülés csak átmeneti állapot, amit korrigálni fognak a piacok. A Matolcsy György vezette jegybank pedig minden fórumon azt kommunikálja, hogy a mivel a jegybanktörvény értelmében az intézménynek nincs és nem is lehet árfolyamcélja, nem a forint euróhoz viszonyított értéke alapján hozzák a kamatdöntéseket

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?