Vilma
3 °C
11 °C

Megdöbbentően optimisták a magyar fiatalok pénzügyileg

2018.06.28. 08:33

A legfiatalabb generáció a legoptimistább, ha pénzügyekről van szó, a magyar fiatalok jellemzően váratlan kiadásokra és ingatlanvásárlásra takarékoskodnak legtöbbet – írja az MTI az Intrum európai fogyasztói fizetési jelentése alapján, amely a 18-24 év közötti fiatalok pénzügyi szokásait vizsgálta

Az európai követeléskezelő vállalatcsoport évente készít fizetési jelentést, tavaly év végi reprezentatív kutatásban 24 országból 24 401 európai, köztük 1006 magyar állampolgár vett részt. A társaság tájékoztatása szerint

a magyar fiatalok várakozásai kedvezőbbek, mint a svéd vagy svájci társaiké: 10-ből 4 magyar fiatal úgy gondolja, jobb életkörülmények között fog élni, mint a szülei, és a fiatalok 47 százaléka szerint fog javulni anyagi helyzete a közeljövőben.

A fizetőeszközök közül a készpénz a legnépszerűbb a legfiatalabbak körében, valószínűleg elsősorban azért, mert a munkajövedelemmel még nem rendelkezők így kapnak támogatást szüleiktől. A megkérdezettek 63 százaléka használ napi rendszerességgel készpénzt, míg bankkártyát csak 27 százalék.

Mind európai, mind magyar viszonylatban a legfontosabb megtakarítási cél a váratlan kiadásokra való felkészülés. Viszont míg az átlagos európai fiatal emellett elsősorban utazásra, fogyasztási jellegű kiadásokra gyűjt, a magyar fiatalok számára kiemelten fontos spórolási cél a saját ingatlan megvásárlása, a megkérdezettek csaknem 40 százaléka kifejezetten erre tesz félre. A megtakarítási célok sorában a harmadik helyen az utazás áll.