Jenő
-3 °C
6 °C

A General Motors is leépítéseket fontolgat Trump védővámjai miatt

2018.06.29. 22:30

A General Motors bejelentette, hogy a Trump-adminisztráció által fontolgatott újabb védővámok arra kényszeríthetik a céget, hogy leépítéseket hajtson végre munkaerőt és költségeket illetően Amerikában, írja a New York Times.

A kereskedelmi tárcának küldött kommentárjában az autógyár azt írta, a vámok dollárezrekkel drágíthatják meg az autók árait, ami a kereslet visszaeséséhez vezethet. 

Trump májusban rendelt el egy kutatást, hogy az importált autók és alkatrészek jelentenek-e akkora nemzetbiztonsági kockázatot, hogy 25 százalékos vámot vessen ki rájuk. Ha így dönt, az erősíti a globális kereskedelmi háborút. 

Az autógyárak különösen érzékenyek az importált fémek áraira, hiszen azokat is használnak az autók előállításához. Az elnök fenyegetése, miszerint kilép az Észak-Amerikai szabadkereskedelmi egyezményből, szintén drágulást hozhat az ellátási láncban.

“A megnövelt importvámok egy kisebb GM-hez, egy csökkentett itthoni és külföldi jelenléthez vezethet ennek az ikonikus amerikai cégnek, és amerikai munkahelyeket veszélyeztet" - írták. Hozzátették, hogy a vámok olyan kereskedelmi korlátokat állíthatnak, amelyek növelik a költségeket, hátrányt jelent a versenyben az olcsóbb munkaerőt adó országokban, és olyan kereskedelmi környezetet teremt, amelyben a GM-et büntethetik majd más piacokon", írták. 

További következmény lehet a kevesebb befektetés, kevesebb álláshely és alacsonyabb bér, írták. Mindez késleltetheti az új technológiák kifejlesztését, és veszélybe sodorja az USA vezető szerepét az autóipar jövőjében, írták a levélben.

A General Motorsnak 47 gyáregysége, 25 alkatrészüzeme, és 110 ezer alkalmazottja van Amerikában.

Pár napja a Harley Davidson fenyegetett  ugyanezzel. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?