Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Mi szívhatjuk meg a kereskedelmi háborút

2018.07.05. 09:32

Arányosan Magyarországot sértheti az egyik legjobban Trump globálisan beinduló kereskedelmi háborúja, írja a Reuters a Pictet Asset Management közgazdászainak számításaira hivatkozva.  

A svájci központú pénzügyi vállalat becslése szerint ha az amerikai termékekre csak egy 10 százalékos vámot dobnak, ezt pedig a cégek egy az egyben továbbhárítják a fogyasztókra,  az önmagában stagflációba lökné a világgazdaságot és 2,5 százalékkal vetné vissza a vállalati bevételeket. 

Legalább ilyen érdekes, hogy egy masszív kereskedelmi háborút arányosan leginkább azok az országok szívnának meg, amelyek inkább be vannak épülve a globalizált értékláncokba, mint például Magyarország az autó- és autóalkatrészgyártásával. Pontosabban Luxemburg, Tajvan és Szlovákia után a leginkább Magyarország kitett ilyen kockázatoknak, a Világbank adatai alapján. Ezeket az országokat még akár jobban is érintheti Kína és az USA vámháborúja, mint a cselekvő feleket.  

Nekünk például az autók és autóalkatrészek a legnagyobb exportcikkeink, döntően Németországba, ezek adták 2016-ban az összes exportunk 15 százalékát. Korántsem mellékesen pedig az EU után az USA a legnagyobb kereskedelmi partnerünk.  Korábban itt írtunk arról, hogy mi is nagyon beágyazottak vagyunk multinacionális értékláncokba, közvetve és közvetlenül is igen rosszul érintene minket bármilyen globális kereskedelmi háború. 

Vagy Tajvannál elég a Foxconnra gondolni, ami egyebek mellett az Apple iPhone-jait gyártja. Az ország összes exportjának 40 százalékát adta az elektronikus integrált áramkörök nevű exportkategória, szóval ők is erősen megszenvednék, ha visszaesne a kereslet az iparcikkeik iránt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?