Ödön
1 °C
11 °C

Orbán magához vette a budai szuperkórházprogramot

2018.07.05. 15:22

A friss emberierőforrás-miniszter, Kásler Miklós szinte még el sem kezdett munkálkodni, máris kikapta alóla Orbán az elkövetkező évek legfontosabb budapesti egészségügyi fejlesztését, a budai szuperkórházprogramot, áll a friss Magyar Közlönyben.

Pontosabban Lázár utódja, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz a főnök, de majd együtt kell működnie Káslerrel az „egészségügyi szakmai kérdésekben".

A háttérről érdemes tudni, hogy Budapesten egyre égetőbb a kórházi ellátási rendszer átalakítása, amihez Budán is szükséges lenne még egy nagy, modern kórház, ami mellé Pestre tervezünk két másik szuperkórházat.

Ennek ellenére elképesztően zűrösen indul a kórházfejlesztés, onnantól kezdve, hogy Kelenföld központja helyett a világ végén akart inkább mocsaras telket venni hozzá a kormány, odáig, hogy egységes budapesti kórházátalakítási terv helyett pedig mintha azok a kórházak kapnának alkalmanként ad hoc milliárdokat, akik épp jól fekszenek a kormánynál. Az átalakítási program vezetőit többször lecserélték, miközben a 2015-ös bejelentés óta máig nem világos, hogy a kormány akar-e végül tényleg pénzt is adni erre a kórházépítésre, vagy már nem tartják olyan jó ötletnek, hogy a budapesti egészségügybe invesztáljanak.  Az összevissza fejlesztési mizériáról legutóbb itt írtunk bővebben

Jelenleg nagyjából úgy állunk, hogy nem baj, hogy nagyon messze akarjuk felhúzni, majd építünk hozzá villamost is, és 2023-ra kész is lesz. Az egyébként nem igazán világos, hogy miért kap ennyire kitüntetett figyelmet a budai szuperkórház, amikor a tervek szerint elvileg három nagy centrum lesz, ahol 0-24 órában, a hét minden napján el tudják majd látni akár a legsúlyosabb eseteket is:

  • Dél-Budán ez az új kórház,
  • Észak-Pesten a Honvédkórház,
  • Dél-Pesten pedig az egyesített Szent István és a Szent László kórház.

Illetve ismét nem igazán egyértelmű, hogy ki most az egész, 600 milliárdos fejlesztési terv tényleges projektfőnöke, ha a budai rész 140 milliárd forintos átalakítását maguk Orbánék intézik külön. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?