Nem sikerült tőzsdére vinni Wáberer cégét

2018.07.06. 18:57

Nem volt sikeres a Wáberer György tulajdonában lévő A BILK Logisztikai Nyrt. próbálkozása, hogy bevezessék a tőzsdére: a cég pénteken bejelentette, hogy felajánlott részvényeinek zártkörű értékesítése megfelelő eredmény nélkül zárult, az értékesítést lezárták.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztató szerint az értékesítési eljárás során nem jött létre megfelelő ár melletti, a szit-törvénnyel (szabályozott ingatlanbefektetési társaság)  is összhangban lévő, optimális befektetői struktúra. A társaság ezért értékesítés nélküli lezárásról rendelkezett, és a nyilvános értékesítésre történő felajánlást visszavonta.

Wáberer májusban jelentette be, hogy tőzsdére menne a cég, a cég aztán június 18-án tette közzé, hogy részvényeit június 20-tól július 4-ig lehet jegyezni. Legalább 859 375 és legfeljebb 1 684 375, 0,8 euró névértékű "A" sorozatú törzsrészvényt ajánlottak fel zártkörű és nyilvános értékesítés keretében. A minimális mennyiség a teljes jegyzett tőkéhez viszonyítva 25 százalékot, a maximális mennyiség 49 százalékot tett ki. A vállalat már ekkor közölte, hogy ha a befektetői jegyzések nem érik el az értékesítési minimumot, az értékesítés meghiúsul.

A BILK alapítója és főrészvényese Wáberer György, a társaság fő tevékenysége saját tulajdonú és bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, valamint ingatlanok adásvétele, ingatlankezelés, építményüzemeltetés és vagyonkezelés. A cég egy logisztikai parkot üzemeltet Budapest határában, a 23. kerületben, amelyet 15 évvel ezelőtt kezdtek fejleszteni zöldmezős beruházásként, mára pedig Wáberer szerint az ország egyik legnagyobb logisztikai parkjának számít. 

A logisztikai raktárkomplexum jelenleg összesen több mint 182 ezer négyzetméter raktár- és irodakapacitással rendelkezik, és több mint 98 százalékos kihasználtsággal működik. A családi céget Wáberer azért vinné tőzsdére a céget, amelyet Wáberer Lívia vezet, mert így szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (szit) alakulhatna a cég, így nem kellene társasági és iparűzési adót fizetnie.