Jolán
2 °C
4 °C

Jöhet a nyelvtanulási diákhitel

2018.07.10. 17:49

Varga Mihályék több javaslatot is a kormány elé terjesztettek, amik növelnék Magyarországon a nyelvtanulás hatákonyságát, jelenleg ugyanis a magyarok pocsék idegennyelv-tudása az egyik legnagyobb kerékkötője annak, hogy az ország versenyképessége javuljon.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) javaslatai között szerepel többek között:

  • a nyelvtanulási diákhitel bevezetése
  • az idegennyelvi-táborok ösztönzése
  • és a külföldi filmek feliratozásának előtérbe helyezése

Hogy a gyakorlatban mindezek hogyan néznének majd ki, arról egyelőre nem sokat tudni, részleteket ugyanis egyelőre nem közöltek.

Egyébként az Európai Bizottság felmérése szerint nyelvtudásban az uniós rangsor utolsó előtti helyén áll Magyarország, egyedül az Egyesült Királyságban élő fiatalok válaszoltak nagyobb arányban (74 százalék) igennel például arra a kérdésre, kényelmesen érzik-e magukat úgy, hogy csak az anyanyelvüket (ami az ő esetükben ugye a világ legelterjedtebb nyelve, az angol) beszélik. Rögtön utánuk a magyarok következnek, 49 százalékos aránnyal. De a magyarok a harmadik legrosszabb helyen állnak a már ismert idegen nyelvben való elmélyülés tekintetében, és a felmérés szerint "bátortalanok" a meglévő nyelvi tudás használatában is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?