Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Megint csúcsot döntött a drágulás

2018.07.10. 09:52

2018. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben – derül ki a KSH friss adataiból.

Az infláció legutoljára 5 és fél éve volt ilyen magas, és a monetáris politika szempontjából az is fontos, hogy a 3 százalékot meghaladó drágulás már a jegybank inflációs célja felett van.

12 hónap alatt, 2017. júniushoz viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 3,4 százalékkal emelkedett, ezen belül a vaj, vajkrém 12,2, a száraztészta 11,2, a tojás 10,1, a tejtermékek 9, a liszt 5,1, a baromfihús 4,6 százalékkal drágult, a cukor 22,1 százalékkal olcsóbb lett.
  • A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,2 százalékkal az egyéb cikkek (gyógyszerek, üzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára nőtt, ezen belül az üzemanyagokért 15 százalékkal kellett többet fizetni.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 5,9, a szolgáltatásoké 1,6 százalékkal emelkedett.
  • A háztartási energia 1,4 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa ára 13,2, a palackos gázé 4,6 százalékkal nőtt, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.
  • A ruházkodási cikkekért 0,6 százalékkal többet, a tartós fogyasztási cikkekért 1,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?