Erzsébet
1 °C
4 °C

Nincs még gyanúsított, ezért egyelőre nem nyomoz az ügyészség Elios-ügyben

2018.07.11. 09:31

Egyelőre nem indít nyomozást az ügyészség az Elios-ügyben – ezt Polt Péter válaszolta a szocialista Harangozó Tamás kérdésére, írja a Hír TV.

Ügyészség: megtévesztő, hogy "egyelőre"

Cikkünk megjelenése után a Legfőbb Ügyészség reagált a Hír TV cikkére: "A legfőbb ügyészi válasz arra utalt, hogy eleve téves az a képviselői kérdés, amely az ügyészség által végzett nyomozati cselekményeket firtatja, mivel nem az ügyészség, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást a kérdéses ügyben. Ebből következően nyomozati cselekményeket nem az ügyészség, hanem a rendőrség végez. Az új Be szerint a nyomozás két részre – felderítésre és vizsgálatra – oszlik, és az ügyészség a felderítés szakaszában – amíg nincs gyanúsított – csak az eljárás törvényességét vizsgálhatja. Ettől függetlenül a teljes nyomozást a rendőrség végzi.

Mindebből következően téves és az olvasók megtévesztésére alkalmas az az állítás, hogy az ügyészség „egyelőre” nem nyomoz" - írták.

A legfőbb ügyész emlékeztette Harangozót, hogy a júliustól hatályos új büntetőeljárási törvény szerint amíg nincs gyanúsított, addig a nyomozás első szakaszában az ügyész csak az eljárás törvényességét vizsgálhatja. Az ügyben eddig csak a készenléti rendőrség indított nyomozást, de még nem hallgattak ki senkit gyanúsítottként.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel a közvilágítási tendereken sokáig verhetetlen Elios Zrt. közbeszerzéseinél, 35 közvilágítási projekt ellenőrzése során 17 pályázat esetében úgy találták, hogy szervezett csalást követtek el a résztvevők. Az OLAF a teljes támogatási összeg, 13 milliárd forint megvonását javasolja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?