Szilvia
5 °C
16 °C

Drágulnak az autók a forintgyengülés miatt

D  US20150120028
2018.07.12. 14:28

Sok autómárkánál emeltek már árakat a forintgyengülés miatt, az importőrök 100-300 ezer forinttal emelték átlagosan az új modellek árait, de vannak még kereskedők, akik kivárnak az áremeléssel – írja Vezess.hu.

Négy nagy márkájából kettő árait emelte meg a legnagyobb hazai importőr, a Porsche Hungáriánál a Volkswagen személyautók 3 százalékkal, a Škodák 5 százalékkal drágultak. A nyár közepe hagyományosan a modellévváltás időszaka, ezt szinte minden márka megemlítette a gyenge forint mellett az áremelés okaként.

50-100 ezer forinttal emelkedtek a Daciák árai, átlagosan 2 százalékkal drágultak a Peugeot személyautók júliustól, a Hyundai pedig bruttó 150-300 ezer forinttal emelte meg a legfontosabb modelljeinek az árát. A Renault-k esetében úgy döntött az importőr, hogy nem változtat ugyan az alapárakon, de egyes modellek esetében "újraparaméterezték a kedvezményszinteket”.

A Ford, az Opel és a Suzuki egyelőre nem emelnek árat. A Ford a lappal közölte viszont, hogy középtávon várhatóak már áremelések a részükről is. A Suzuki Magyarországon legnépszerűbb modelljeit itt is gyártják, ezért az árfolyamváltozás őket nem érinti komolyan. „A tervezett árainkat tudjuk tartani, amennyiben olyan mértékben változik a helyzet, amely drasztikusan érintené az előzetes értékesítési terveket, akkor lépünk” – írták.

Az elmúlt években szépen nőtt a hazai újautó piac forgalma, ráadásul egyre nagyobb arányban magánszemélyek veszik az új kocsikat. Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke szerint csak kis mértékben befolyásolhatják a piac további növekedését az árfolyamváltozást követő áremelések, igaz, azt a magánvásárlók jobban megérzik. Erdélyi azt is elmondta a lapnak, hogy kis mértékben a alkatrészárak is drágulhatnak a gyengébb forint miatt.

A forintgyengülésről itt írtunk részletesebben.

(Borítókép: Orbán Viktor a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2015. január 20-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor )

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?