Szilvia
5 °C
16 °C

Nagyobb magyar növekedésre számít az Európai Bizottság

2018.07.12. 12:31

Javította az Európai Bizottság a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedésére vonatkozó prognózisát, a szervezet az idén 4 százalékos, jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági bővülésre számít Magyarországon a korábban várt 3,7, illetve 3,1 százalékkal szemben – írja az MTI.

A bizottsági szakértők szerint a belső kereslet jelenlegi fellendülése 2019-ben mérséklődni fog, és emiatt lassulni fog a gazdaság növekedése. Az inflációs ráta a tavalyi 2,4 százalék után idén már 2,7 százalék, jövőre 3,2 százalék körül várható - írta friss elemzésében a bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatósága.

A Bizottság becslése 2019-re vonatkozóan egyébként elég hasonló, mint az IMF-é és a Magyar Nemzeti Banké, a Pénzügyminisztérium viszont nagyon optimista, konkrétan 4,1 százalékos növekedést várnak.

A Bizottság előrejelzése nem számol a kereskedelmi feszültségek további fokozódásával, viszont azt elismerik, hogy ez egy kockázat, ami komolyan ronthat a gazdasági növekedésen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?