Aliz
6 °C
14 °C

Balog Ádám eladta MKB-részvényei zömét

2018.07.13. 12:23
Balog Ádám vezérigazgató eladott, Szemerey Tamás, az NHB Bank tulajdonosa vett – azaz ismét változott az MKB tulajdonosi struktúrája. A legújabb (opciós jellegű) változás már a tőzsdei bevezetéssel is összefüggésben lehet.

Balog Ádám, az MKB vezetője két vonalon is tulajdonos volt a bankjában. Részben munkavállalói részvénytulajdonlással (MRP), részben egy összetett lánc révén, mert a vezérigazgató cége (Promid Invest Zrt.) is áttételes tulajdonos volt az MKB-ban. Ezt az utóbbi (10,76 százalékos pakettet adta most át a bankvezér Szemerey Tamásnak, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének.

A lánc

Ritka bonyolult módon birtokolta Balog Ádám az MKB 10,76 százalékát.

Ha valakit szakszerűen is érdekel a négylépcsős tulajdonosi lánc,

  1. Balog Ádám cége a Promid Invest Zrt,
  2. A Promid részvényes volt egy másik cégben (Bankonzult Finance Zrt.),
  3. A Bankkonzult Finance pedig tulajdonos volt a Blue Robin nevű entitásnak
  4. és a Blue Robin volt az MKB 33 százalék körüli tulajdonosa.

A vevő már részvényes volt, ez a Szemerey Tamás tulajdonában álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. részére. A vételár üzleti titok.

Gyakori cserék

Az MKB tulajdonosi struktúrája gyakran változik, a bank eladását mindvégig az a gyanú lengte körül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök barátai, üzleti köre vásároltak, de ők csak lassan jöttek ki a napra.

Talán már el is felejtettük, hogy anno a Magyar Állam először egy indiai-szingapúri körnek, a METIS Magántőkealapnak és a Pannónia Nyugdíjpénztárnak adta el a bankot.

Az első tulajdonosi csapatból ma már eltűnt a külföldi vonal, nincs ott a nyugdíjpénztár, megjelent viszont a bank munkavállalóit tömörítő MRP-szervezett, majd Szemerey Tamás (Matolcsy György unokatestvére), Balog Ádám, a bank vezérigazgatója,és a Pantherinae Pénzügyi Zrt, amely Sarlós András autókereskedő-bankár cége.

Vagyis, ha egy kicsit leegyszerűsítettük a sokféle céget és magánszemélyt, azt mondhattuk, hogy a bank végül valóban részben Matolcsy György jegybankelnök környezetéhez, részben Orbán Viktor miniszterelnök régi barátjának, Mészáros Lőrincnek az üzleti világába jutott.

Nyilván a munkavállalók ebbe a paraméter-rendszerbe nem szuszakolhatók be, és valamennyire gondot okozott Balog Ádám vezérigazgató tulajdonosi szerepének értelmezése is.

Ő ugyanis valaha az MNB alelnöke volt, és tulajdonosnak is egyszerre érkezett Szemerey Tamással, vagyis egyszerű lett volna őt a Matolcsy–Szemerey-vonalhoz kötni, de Balog Ádám az utóbbi időben egyre inkább Mészáros Lőrinc világában tűnik fel, például a Konzum Nyrt-ben lett felügyelőbizottsági tag.

Ha valaki egy bank vezérigazgatójaként tulajdonos, eleve nem lett volna szerencsés, ha csak a tulajdonosok egy részéhez kötődik. Ám a mostani bejelentéssel, váratlanul megint fordult egyet a képlet, Balog Ádám eladta a részesedését. Vagyis egészen pontosan az MRP-szervezeten keresztül tulajdonos maradt, de a Szemereyvel együtt megvett csomag Szemereynél landolt.

Opciós jelleg

A 32,9 százalékos tulajdonosok belső elszámolását nem ismerjük, de szinte biztosan arról van szó, hogy Balog eleve nem a saját pénzéből vett, és most Szemerey (vélhetően némi felárral) visszavette a tulajdont. Azt már nehezebb megmondani, hogy pontosan milyen feltételek elérése miatt történt meg a visszavásárlás, de logikusnak tűnhet az is, hogy Szemereyék még a tőzsdére lépés előtt át szeretnék volna lépni a bűvös 33 százalékos tulajdoni arányt, hiszen amennyiben ezt egy nyilvános cégnél lépik át, vételi ajánlatot kell tenniük a cég egészére, és a stratégiai kisebbségi szerep is könnyebben érvényesíthető 33 százalék felett.

Kapcsolódó

Szemerey Tamás bankja hízik, miközben az egykori Brokernet csak fogy

Bámulatosan bővül Szemerey Tamás NHB-jának az ügyfélállománya. De vajon hogyan? És mi lesz az egykori Brokernettel?

Valójában, ha a tulajdonosi körre ránézünk, sok változás nem történt, mert a deal egy tulajdonos tulajdonosát érintette.

  • a Metis Magántőkealap 45 százalékos tulajdonos,
  • a Blue Robin 32,9 százalékos (e mögött volt együtt Szemerey és Balog),
  • a munkavállalókat tömörítő MRP-szervezet 15 százalékos,
  • a Mészáros Lőrinc féle Rkofin Kft-je 4 százalékos
  • és a Pantherinae Pénzügyi Zrt. 3,1 százalékos

A tulajdonosi változásról azt hallottuk, hogy az a bank operatív irányítását nem érinti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?