Aliz
6 °C
14 °C

Egy amerikai bíróság szerint rákkeltő volt a Johnson & Johnson intim hintőpora

2018.07.13. 10:20

Összesen 4,1 milliárd dollár büntetést és 550 millió dollár (fejenként nagyjából 7 millió forint) kártérítést kell fizetnie a Johnson & Johnsonnak, mert Missouri állam esküdtszékének ítélete alapján a cég felelős azért, hogy az intim hintőporukat használó 22 nő petefészekrákot kapott – írja a BBC.

Az óriáscég ellen nagyjából 9000 hasonló ügyben indítottak jogi eljárást: a céget az érintett nők azzal gyanúsítják, hogy a hintőporaik olyan zsírkövet tartalmaztak, amiben azbeszt is volt, ami viszont rákkeltő. Az ügyvédek szerint erről már a hetvenes évek óta tudott a cég, de nem tájékoztatta a fogyasztókat a kockázatokról.

A Johnson & Johnson közölte, hogy nagyon csalódottak a döntés miatt, ami ellen fellebbezést fognak beadni. A cég tagadja, hogy a termékükben azbeszt lett volna, és azt is, hogy a nők a hintőportól lett rákosak. A kozmetikai óriáscég szerint számos tanulmány igazolja, hogy a zsírkő tartalmú hintőpor biztonságos, és fenntartják, hogy tisztességtelenül jártak el velük szemben.

Egy brit civil szervezet, az Ovacome tanulmánya szerint voltak azzal kapcsolatos félelmek, hogy a zsírkövet tartalmazó hintőporok rákkeltőek, de az ezzel kapcsolatos tanulmányok alapján nem egyértelmű, hogy ez így van-e, ezért további kutatásokra van szükség.

Az esküdtszék ítélete alapján a Johnson & Johnsonnak az eddigi legnagyobb bírságot kellene megfizetnie ebben az ügyben. A kaliforniai esküdtszék 2017-ben 417 millió dollár kártérítést ítélt meg egy nőnek, viszont később a bíró visszavonta az ítéletet, és abban az ügyben azóta nem született végleges döntés. Az ügyben eddig a 2017-es ítélet volt a legszigorúbb, de más esetekben is születtek már ítéletek, azonban a bírságokat gyakran lecsökkentették az ügyekben eljáró bírók, illetve sok esetben a Johnson & Johnson is sikeresen tudott fellebbezni. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?