Jolán
2 °C
4 °C

Mészáros Lőrinc köre veszi át a Magyar Nemzeti Kereskedőház utódját

2018.07.13. 11:36

Megszűnik a Külgazdasági és Külügyminisztérium fennhatósága alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., illetve a Magyar Kereskedelem-fejlesztési és Promóciós Kft. is, és a két cég összeolvadásából létrejön a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. – írj a 24.hu a csütörtökön megjelent cégközlönyre hivatkozva.

A cég vezetője Ligetfalvi Gábor lesz, aki korábban több állami cégben is feltűnt a 2010 óta tartó Fidesz-KDNP kormányzás óta: 2012 és 2015 között megfordult többek között a Magyar Gáz Tranzit Zrt.-nél, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) leányvállalatánál, az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-nél, és a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-nél is. 

Ligetfalvi az új cég élére történő kinevezésével egyidejűleg a Mészáros Lőrinc birtokába került MKB Bank leányvállalatának, az MKB Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nek is vezető tisztségviselője lett.

Júniusban született döntés arról, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatóját,Oláh Zsanettet lecserélik az állami tulajdonú cég élén, illetve hogy alapjaiban szervezik át a kereskedőház és a hozzátartozó cégek működését. Oláh Zsanettet 2015-ben nevezték ki, feladata az volt, hogy szedje rendbe a menedzsmentet, mert a 2012-es alapítást követő három évben összesen 9,5 milliárd forintos üzemi veszteséget produkált a cég.

Ez azonban nem igazán sikerült: 2016-ban például 9,1 milliárd forintos anyagi ráfordítással 5,6 milliárd forintos bevételt tudott összehozni a cég, tavaly pedig a korábbi évek jelentős vesztesége után azonban tavaly a cég 150 milliós nyereséget ért el ugyan, de ehhez az kellett, hogy egyrészt a külügy, másrészt Mészáros Lőrinc cégének közreműködésével kikozmetikázták a számaikat. A cég átszervezésével már korábban is próbálkoztak, tavaly novemberben például 14 kereskedőházat zártak be (ötöt Latin-Amerikában, négyet-négyet Afrikában, illetve Ázsiában, egyet Európában).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?