Mészáros Lőrinc köre veszi át a Magyar Nemzeti Kereskedőház utódját

2018.07.13. 11:36

Megszűnik a Külgazdasági és Külügyminisztérium fennhatósága alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., illetve a Magyar Kereskedelem-fejlesztési és Promóciós Kft. is, és a két cég összeolvadásából létrejön a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. – írj a 24.hu a csütörtökön megjelent cégközlönyre hivatkozva.

A cég vezetője Ligetfalvi Gábor lesz, aki korábban több állami cégben is feltűnt a 2010 óta tartó Fidesz-KDNP kormányzás óta: 2012 és 2015 között megfordult többek között a Magyar Gáz Tranzit Zrt.-nél, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) leányvállalatánál, az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-nél, és a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-nél is. 

Ligetfalvi az új cég élére történő kinevezésével egyidejűleg a Mészáros Lőrinc birtokába került MKB Bank leányvállalatának, az MKB Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nek is vezető tisztségviselője lett.

Júniusban született döntés arról, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatóját,Oláh Zsanettet lecserélik az állami tulajdonú cég élén, illetve hogy alapjaiban szervezik át a kereskedőház és a hozzátartozó cégek működését. Oláh Zsanettet 2015-ben nevezték ki, feladata az volt, hogy szedje rendbe a menedzsmentet, mert a 2012-es alapítást követő három évben összesen 9,5 milliárd forintos üzemi veszteséget produkált a cég.

Ez azonban nem igazán sikerült: 2016-ban például 9,1 milliárd forintos anyagi ráfordítással 5,6 milliárd forintos bevételt tudott összehozni a cég, tavaly pedig a korábbi évek jelentős vesztesége után azonban tavaly a cég 150 milliós nyereséget ért el ugyan, de ehhez az kellett, hogy egyrészt a külügy, másrészt Mészáros Lőrinc cégének közreműködésével kikozmetikázták a számaikat. A cég átszervezésével már korábban is próbálkoztak, tavaly novemberben például 14 kereskedőházat zártak be (ötöt Latin-Amerikában, négyet-négyet Afrikában, illetve Ázsiában, egyet Európában).