Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Adóparadicsomot teremt a kormány a filmiparnak

2018.07.16. 16:39

Egy hétfőn benyújtott javaslat alapján 20-ről 30 százalékra emelné a kormány a filmes adókedvezményt, emellett pedig 50 milliárd forint filmgyártási költséget is visszafizetne a filmgyártóknak. Mindezt a filmipar felpörgésével indokolják, ehhez szeretnének további segítséget nyújtani.

Az adókedvezmény értelmében a Magyarországon forgatott magyar és külföldi filmek az elszámolható költségeik 30 százalékát kapják vissza közvetett magyar állami támogatásként, áll a Napi.hu cikkében.

A 2004-ben bevezetett magyarországi filmes támogatási rendszernek köszönhetően Budapest filmes központtá vált Európában, ezzel az államnak is komoly bevételt termelve. Emellett a hatalmas produkciók magyarországi munkálataival több száz munkahelyet is teremtettek a filmipar támogatásával.

A kormány az adókedvezmény növelésével részben a környező országok lépéseire is reagál,

  • 2013-ban Csehország (20 százalékos),
  • 2015-ben Horvátország (20 százalékos),
  • 2016-ban Szerbia (25 százalékos),
  • majd 2018-ban Románia (35 százalékos) követte a magyar példát.

A javaslat 2018-ra 50 milliárd forintos keretet határoz meg, ebből fizethető vissza a 30 százalékos kedvezmény, eszerint azt várják, hogy évente 166 milliárd forintért készülnek majd filmek.