Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elöntheti Japánt az európai tej és bor

2018.07.17. 16:14

Miközben a világ egyre inkább a kereskedelmi háborúk felé fordul, az Európai Unió és Japán kedden aláírták a világ egyik legnagyobb szabadkereskedelmi egyezményét - írja a BBC. Az egyezmény a világ GDP-jének közel harmadát lefedi és 600 millió embert érint majd. 

Japán leginkább tejet és tejtermékeket importál Európából, míg az EU-ba leginkább autókat exportál, de az egyezmény ennél jóval több termékre kihat. Az EU tavaly 58 milliárd euró értékben exportált árut és 28 milliárd euró értékben szolgáltatásokat Japánba.

Az egyezmény értelmében Japán eltörli többek között az európai borokra, sajtokra sertéshúsra és bőripari termékekre kivetett vámokat, az EU pedig nyolc év alatt fokozatosan kivezeti az eddigi 10 százalékos vámot a japán autókra.

Cecilie Malström kereskedelemért felelős uniós biztos azt mondta, az egyezmény hatására azt remélik, hogy háromszorosára nő az EU japánba irányuló agrárexportja, a teljes uniós kivitele pedig egyharmadával nő. 

Japán az Egyesült Államokkal is kötött volna szabadkeresedelmi egyezményt 17 másik országgal együtt, ez lett volna az Obama elnök legnagyobb gazdasági projektjének számító csendes-óceáni partnerség (Trans-Pacific Partnership), ezt viszont Trump elnök egyik első lépéseként kidobta az ablakon. Trump pedig azóta leginkább azon van, hogy Kínával és az EU-val is kereskedelmi háborúba kezdjen, vagyis növelje a kivetett vámokat.