Árpád
-2 °C
4 °C

Mészáros Lőrincék még egy céget teljesen bekebeleztek

2018.07.17. 14:21 Módosítva: 2018-07-17 14:32:30

Kizárólagos tulajdonosa lesz Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb izocukor-előállítójának, a Kall Ingredients Kft.-nek Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik legfontosabb cége, az Opus Global Nyrt. A cég közleménye szerint a gabonafeldolgozó kisebbségi tulajdonosa a Trigo Kft. volt, amely 25 százalékos részesedéssel bírt, viszont most ezt is eladta Mészároséknak.

A Kall Ingredients nem akármilyen cég, a tiszapüspöki gabonafeldolgozót a kormány például nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítette, állami támogatást és az állami Eximbanktól hitelt is kapott a cég, a gyárat maga Orbán Viktor adta át tavaly októberben. A beruházás 45 milliárd forintba került, az üzemben, amely állítólag az egyik legnagyobb ilyen a régióban, kukoricából izocukrot állítanak elő, a tervek szerint félmillió tonnát évente, emellett pedig egyéb élelmiszer-, gyógyszeripari és állati takarmány-alapanyagokat is gyártanak. Korábban arról is lehetett olvasni, hogy a cég elszámolási vitába került az üzemet építő egyik vállalattal. 

A kedden bejelentett tranzakció két lépésben valósul meg: a Konzum PE Magántőkealap (amely ugye, mint kiderült, teljes egészében Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonában van) a Trigo Kft.-től megvásárolja annak Kall Ingredients Kft.-ben lévő, 25 százalékos üzletrészét, így összesen 70 százalékos tulajdonossá válik, ezt a 70 százalékos üzletrészét pedig nem vagyoni hozzájárulás formájában az OPUS Global Nyrt. rendelkezésére bocsátja. 

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?