Árpád
-2 °C
4 °C

Theresa May csatát nyert, de a háborúban rosszul áll

2018.07.17. 23:38
Továbbra is folytatódik Theresa May brit miniszterelnök túlélési küzdelme. A kormányfő megint sikeresen vívott meg egy ilyen, a posztját is veszélyeztető harcot, csak éppen Nagy-Britannia nem jutott egy centiméterrel sem közelebb a brexit-megállapodáshoz.

A brit alsóházban 307-301 arányban a kemény brexit hívei nyertek az uniópártibb képviselőkkel szemben, vagyis Theresa May kormányfő maradhat.

Körülbelül ez a lényege annak a mai brit szavazásnak, amelynek természetesen pontos szakmai tartalma is volt. A Parlament gyakorlatilag elutasította azt a módosítási indítványt, amelynek alapján a brit kormánynak vámuniós megállapodásról kellett volna tárgyalásokat kezdenie az Európai Unióval, ha a brit EU-tagság megszűnése előtt nem tud szabadkereskedelmi egyezményre jutni az EU-val.

Ez csak az érem egyik oldala

Valójában ez a konkrét tartalom azért szinte teljesen érdektelen, mert a kaotikus brit belpolitikában még mindig csak azért megy az élet-halál harc, hogy a britek milyen álláspontot képviseljenek az unióval folytatott tárgyalásokon.

Ezen persze el lehet merengeni hosszú hónapokig, és lehet keménykedni is egymással, mint a lemondásokkal, bizalmi szavazásokkal leírható elmúlt két hónapban, csak éppen az a baj brit szempontból, hogy majd amikor valóban tárgyalni kell, akkor a tárgyalási mandátum nem lesz elegendő a sikerhez, a tárgyalóasztal túloldalán is ül majd valaki.

Változó szerepek

Érdekes, de valójában immár szokásos fejlemény volt, hogy a szavazás során kicsit összekeveredtek a pártszimpátiák. Hiszen a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának EU-párti tábora terjesztette be a módosítást, és végül Theresa May munkáspárti szavazatokkal védte meg a pozícióját.

A kormány ugyanis olyan sarkalatos jelentőségűnek ítélte e módosítás elvetését, hogy ha ez nem sikerült volna, a tory frakcióvezetés szerdára bizalmi szavazást kezdeményezett volna a kormánnyal szemben az alsóházban.

Szakmai tartalom

A vita hátterében az állt, hogy a konzervatív párti brit kormány az EU-tagság megszűnésével egy időben ki akar lépni az Európai Unió egységes belső piacáról és vámuniójából is, mégpedig azzal az érvvel, hogy egyrészt a brexit után csak így tud önálló kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat kötni más országokkal, másrészt a további tagság e két integrációs szerveződésben olyan feltételek teljesítésére kötelezné Londont - mindenekelőtt az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlás kérdésében -, mintha Nagy-Britannia ki sem lépett volna az EU-ból.

Semmire sem elég

Theresa May a szavazási győzelem után is harapófogóban maradt, hiszen van ugyan egy javaslatcsomagja Brüsszel felé a jövőbeli brit – uniós együttműködésről, de az igazán senkinek sem jó.

  • Az alsóházi tory frakció keményvonalas brexit-csoportja szerint ugyanis a javaslat jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoz az EU-val, mint az elfogadható. Ezért mondott le Boris Johnson ex-külügyminiszter és David Davis, a brexit-ügyi tárca korábbi vezetője is.
  • Ugyanakkor arra sem utal semmi, hogy az uniós tárgyalópartner miért támogatná azt a szoros kereskedelmi együttműködést, amellyel a brit tárgyalófél az unió előnyeit szeretné kimazsolázni a maga számára.

A mai helyzet alapján sokkal valószínűbb, hogy 2019. március 29-ig érdemi megállapodás nélkül fogja majd a megosztott Nagy-Britannia elhagyni az uniót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?