Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több munkahelyet ad a mesterséges intelligencia, mint ahányat elvesz

2018.07.17. 13:02 Módosítva: 2018-07-17 13:24:55

A mesterséges intelligencia ugyanannyi munkahelyet fog teremteni az Egyesült Királyságban, mint ahányat elvenni az elkövetkezendő 20 év alatt - írta a BBC.

A PwC kutatása alapján a mesterséges intelligencia elősegítené a gazdasági növekedést, viszont gyökeresen megváltoztatná a munkaerőpiacot. Nem mindenki kerülne ki győztesként  ebből a küzdelemből, sok gazdasági szektorban csökkenne a foglalkoztatottak száma.

John Hawksworth, főelemző a PwC-nél, azt mondta, hogy a nagy technológiai áttörések, mint például a gőzgép vagy a számítógép elvesznek munkahelyeket, de ugyanakkor jelentősen megnövelik a hatékonyságot. Ez csökkenti az árakat és növeli az abszolút bevételt illetve a fogyasztást, ami keresletet generál új munkaerő iránt.

Kik lesznek az új szituáció győztesei?

Az elemzésük alapján ugyanez fog történni a mesterséges intelligenciával, robotokkal és egyéb hasonló technológiával, de a munkahelyek eloszlása a szektorok között nagyon meg fog változni a folyamat során. Úgy számolnak, hogy 

körülbelül hétmillió munkahelyet fog elvenni a mesterséges intelligencia, de ennél többet, 7,2 milliót fog teremteni,

kétszázezer munkahellyel gyarapítva az angol munkaerőpiacot. 

Egyes szektorok jobban járnak, mint mások: az egészségügyben 22 százalékkal, a tudományos és tech szektorban 16 százalékkal az oktatásban pedig 6 százalékkal gyarapodnának a munkahelyek. Ezzel szemben, a gyári munkahelyek akár 25 százalékkal csökkenhetnek, a szállítási és raktármunkákkal foglalkozók akár 22 százaléka veszítheti el a munkáját és a közigazgatásban 18 százalékkal lehet kevesebb a foglalkoztatottak száma - mondta a PwC.

A PwC mesterséges intelligenciával foglalkozó munkacsoportjának a vezetője azt nyilatkozta, hogy a negyedik ipari forradalom az erős digitális készségekkel rendelkezőknek, az olyan készségekkel rendelkezőknek amelyeket nem tudnak vagy csak nehezen tudnak a gépek utánozni, például a kreatív gondolkodásúaknak és a csapatjátékosoknak, fog kedvezni.

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a mesterséges intelligencia hatása mégsem lesz annyira romboló, mint gondoltuk. Áprilisban az OECD bírálta az Oxfordi Egyetem előrejelzését, ami azt jósolta, hogy az Egyesült Államokban a munkahelyek 47 százaléka és az Egyesült Királyságban a munkahelyek 35 százaléka volt komoly veszélyben az automatizációval szemben.

Az OECD ehelyett 10 százalékra becsülte a mutatót az USA esetében és 12 százalékra az Egyesült királyság esetében, azonban a szervezet is elismerte, hogy a foglalkoztatottak munkaköre nagy mértékben meg fog változni.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.