Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Luxuscikké válhat a sajt Angliában a brexit után

2018.07.18. 12:46

Nem vár túl sok jó azokra a britekre, akik szeretik a vajat, a sajtot és a joghurtot, ha a brit kormány nem tud valamilyen kereskedelmi megállapodást kötni az EU-val a kilépés utánra, a London School of Economics kutatása szerint ugyanis minden tejtermék ára emelkedhet a brexit után - írja a Guardian.

A brit piacon ugyanis nincs annyi tej, hogy abból elő lehessen állítani azt a mennyiségű tejterméket, amit a britek megesznek, ezért a tejet, vagy magát a feldolgozott terméket is Írországból, Németországból, Dániából és más EU-s tagállamokból importálják. Ha viszont ezeknek át kellene jönnie egy határon, ahol megvámolják őket, akkor az összes tejkészítmény a bébitáptól a cheddar sajtig sokkal többe kerülne és valószínűleg kisebb mennyiségben is lenne elérhető. 

A kutatás szerint, amit amúgy Nagy-Britannia legnagyobb tejipari cége, a Lurpak vajat és más termékeket előállító Arla rendelt, mindez akkor következne be, ha az EU és Nagy-Britannia között a kereskedelmet a brexit után nem valami külön egyezmény, hanem a kereskedelmi világszervezet, a WTO általános szabályai alapján bonyolítanák. Ezek szerint ugyanis 

  • a mozarellára 41 százalékos,
  • a friss sajtra 68 százalékos, 
  • a 3-6 százalékos zsírtartalmú tejre pedig 74 százalékos vámot kellene kivetni. 

Ráadásul a határon állnia kellene az árunak, amíg mindent megvámolnak, az LSE tanulmánya szerint pedig 7 perc várakozás 11 fonttal növeli konténerenként a termékek árát. Ash Amirahmadi, az Arla brit vezetője szerint a tanulmány azt mutatja, hogy ha a brit kormány nem vigyáz a brexit tárgyalásoknál, akkor alapvető élelmiszerek válhatnak luxuscikkekké a szigetországban.