Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

4 milliárdos kárt okoztak a kecskeméti körhintacsalók

2018.07.18. 09:34

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 50 személlyel szemben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, akik 2011 és 2016 között ún. körhintacsalás módszerével több mint 4,2 milliárd Ft kárt okoztak a költségvetésnek- olvasható az ügyészség közleményében.

A körhintacsalás azt jelenti, hogy a vádlottak belföldi és uniós cégeket felhasználva egy számlázási láncot hoztak létre, ezen a láncolaton keresztül gyártották a fiktív számlákat, majd adták el annak, akinek kellett az ilyen. 

A hálózat összesen 65 magyar és 30 uniós céget használtak fel a fiktív számlák kiállítására.

A számlázási láncolat végén álló belföldi vállalkozások, ún. „bróker” cégek voltak a haszonhúzók. Ezek, mint végső vásárlók az általuk befogadott fiktív számlák alapján az áfát levonták vagy visszaigényelték, majd áfamentes közösségi értékesítés útján eladták a fiktív számlák alapján megszerzett árut a bűnszervezethez tartozó külföldi cégeknek.

A lánc legalján az ún. „hiányzó kereskedők” voltak. Ezek a belföldi cégek nem végeztek valós üzleti tevékenységet, adót nem fizettek, majd jelentős összegű rendezetlen áfa tartozásokat hátrahagyva eltűntek. Ilyen hiányzó kereskedőből elég sok volt a számlagyáros hálózatban. A láncolatban a „hiányzó kereskedő” és a „bróker” között helyezkedtek el a közbenső, ún. „buffer” vállalkozások. Ezek a cégek szerezték be a hiányzó kereskedőtől az árukat, amiket aztán a brókernek továbbértékesítettek.

Az ügyészség 47 férfivel és 3 nővel szemben emelt vádat különösen nagy értékű költségvetési csalás miatt, amelyet 27 vádlott ráadásul bűnszervezetben követett el.