Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

50 milliárd eurós piacot veszélyeztet a kereskedelmi háború

2018.07.19. 15:15

Válaszintézkedéseket készít elő az Európai Unió arra az esetre, ha Trump fenyegetésének megfelelően az Egyesült Államok védővámokkal sújtaná a gépjárművek és autóalkatrészek importját – jelentette ki Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos csütörtökön Brüsszelben.

"Az EU nem akarja fokozni a helyzetet, de ez esetben nem maradna más lehetőségünk" - szögezte le Malmström, aggodalmát fejezve ki amiatt, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium májusban vizsgálatot indított annak felderítésére, nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot a nagymértékű jármű- és alkatrészimport. Ilyen vizsgálat előzte meg az acél- és alumíniumtermékekre kivetett importvámok idei elrendelését, ami a kereskedelmi háború első látványos lépése volt.

Malmström ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kettő nem említhető egy lapon, az újabb korlátozásoknak "katasztrofális" következményei lennének, mivel az EU acélt és alumíniumot 6,4 milliárd,

gépjárműveket és autóalkatrészeket viszont több mint 50 milliárd euró értékben exportált tavaly az Egyesült Államokba.