Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsem vezet együttműködéshez az egyterű iroda?

GettyImages-597895976
2018.07.20. 11:05

Az egyterű irodák kevesebb beszédre és több digitális kommunikációra ösztönzik a dolgozókat - írja a BBC. Pedig elvileg azért terjedtek el ezek a típusú irodák, hogy elősegítsék az interakciót és az együttműködést a dolgozók között. De egy friss kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az egyterű irodákban 

az alkalmazottak 73 százalékkal kevesebbet kommunikálnak szemtől szemben és 67 százalékkal többet beszélnek e-maileken és szöveges üzeneteken keresztül.

A kutatáshoz mikrofonokat helyeztek el az irodákban, digitális adatokat gyűjtöttek és a dolgozók emailjeit is elemezték.

Miért jó/nem jó az egyterű iroda?

Elviekben kedvező egy egyterű irodába költözni, mert a környezetünk nagy szerepet játszik a motivációnkban és a produktivitásunkban, a kommunikáció és cégen belüli együttműködés pedig egyre fontosabb tényező a vállalatok sikerében.

Egy kutatás szerint az idő, amit az alkalmazottak együttműködést igénylő feladatokkal töltenek, 50 százalékkal megnövekedett az utóbbi két évtizedben. A munkahelyeknek megéri gyakrabban lehetőséget adni a közös minőségi időtöltésre, mert szívesebben dolgoznak náluk az emberek és a hírnevüknek is jót tesz.

Annak ellenére, hogy az együttműködést sürgetik a munkahelyeken, egyre jobban nő a koncentrált egyéni munkára való igény. Ráadásul egy kutatás kimutatta, hogy

ha az alkalmazottak nem tudnak koncentrálni, akkor kevesebbet kommunikálnak, amitől akár közömbössé válhatnak a kollégáikkal szemben.

A megszakítások nélküli koncentráció a hatékony munka egyik alapfeltétele. Sok egyterű irodában azonban a sok interakció a koncentráció rovására megy. A zsúfoltság és a privát szféra hiánya védekező viselkedéshez vezet, amitől pedig megromlanak a munkahelyi kapcsolatok.

Más tényezők, mint például kilátás vagy a természetes fény felfrissíthetik a szellemi képességeket. Az esztétikus munkahelyek pedig feltöltik az embereket és egy tanulmány szerint még a cégbe vetett bizalmukat is megnövelik.

Hogyan találjuk el a tökéletes egyensúlyt?

De nem érdemes egy sablonra mindenkinek ugyanolyan környezetet teremteni. A hagyományoktól eltérően ajánlott változatos környezetet kialakítani, ami különböző igényeket is kiszolgál, például úgy, hogy az irodát különböző zónákra osztják aszerint, hogy hol milyen munkafolyamatot jó végezni. A közös íróasztalokkal viszont vigyázni kell, hogy mindenkinek legyen elegendő tere.