Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tovább folynak a közpénzmilliárdok a kamuszínházakhoz

2018.07.20. 09:38 Módosítva: 2018-07-20 09:55:43

2017 jó év volt azoknak a színházaknak, amelyekről az itthoni színházi életben gyakorlatilag senki sem hallott, és igazából előadásaik sincsenek idehaza (és talán máshol se): a G7.hu cikke szerint ugyanis tavaly is rengeteg közpénz folyt ezekhez a színházakhoz tao-támogatás formájában. 

A portál még januárban írt egy cikksorozatot színházas cégek és produkciók hálózatáról, amelyek, úgy tűnik, teljesen a tao-pénzek bezsebelésére jöttek létre. Ezek a színházak tipikusan külföldön lépnek fel, bár több esetben kiderült, hogy nem vettek részt annyi előadásban, mint azt a magyar hatóságok felé elszámolták, vagy teljesen bekamuzták az előadásokat. Ezek a színházak Magyarországon alig vannak jelen, viszont ugyanoda vannak bejelentve, ahol amúgy egy a tao-pénzekkel kapcsolatos tanácsadásra szakosodott cég, a Sales Brand Consulting irodája is van.

Mindez azért lényeges, mert a csapatsportot és az Arénában fellépő félig-meddig ismeretlen zenészek szimfonikus koncertjeit is pénzelő tao-rendszerben egy színházi produkció a jegybevételeinek 80 százalékáig kaphat támogatást a vállalatok társasági adójából, amelyet így a színházaknak fizetnek ki az államkassza helyett. Pedig, ahogy erről már a Kúria is döntött, a tao-támogatás közpénznek számít. Így, ahogy a G7 most utána járt, 

a külföldi előadásokat blöffölő színházak több támogatást kapnak, mint a tényleg működő, ismert magyar színházak. 

Így például a Műhely produkció nevű társulat, amely izraeli plázákban tartott jégtánc-show-kon generálja a nézőszámot, tavaly 821 millió forint tao-pénzt kapott, míg a Centrál Színház vagy a Katona kicsit több mint 200 milliót. Egy másik taózós színház, a Maszka Színház kicsit kevesebb, csak 425 millió forint támogatást kapott. Erről a társulatról a G7 korábban azt írta, hogy korábban 55 előadást számolt el az Emmi felé (egy spanyol tánccsoportot kísért a Maszka zenekara), a spanyol partner szerint viszont csak 13 előadás volt.

Nem csoda, hogy ezek a színházak összességében is nagyobb bevételt érnek el, mint a pesti kőszínházak, a Műhely bevétele 2017-ben 935 millió forint volt (vagyis elég kevés pénz folyt be a tao-támogatásokon kívül), a Maszka Színházé 836 millió, míg a Thália színházé 670 millió. Az az öt színház, amelyet a portál már egy ideje figyel, 

tavaly összesen 1,9 milliárd forint tao-támogatást zsebelt be, 

míg a Thália, a Centrál, a Katona, az Örkény és a József Attila ennek kevesebb mint a felét, 800 millió forintot. A G7-nek több színházi vezető most azt mondta, hogy már megindult az egyeztetés a kormánnyal a tao-rendszer szigorításáról, az új kulturális államtitkár, Fekete Péter pedig elmondásuk szerint prioritásnak tartja a visszaélések felszámolását. Erről viszont az államtitkár nem mondott semmit, mert a portál újságírójával szervezett találkozóját az utolsó pillanatban lemondta, új időpontot sem adott, a kérdésekre pedig írásban sem válaszolt. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Tovább folynak a közpénzmilliárdok a kamuszínházakhoz

Állítólag már a kormánynak is elege van a taós visszaélésekből, bár nyilatkozni erről senki nem hajlandó.

249 · Jul 20, 2018 09:38am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments