Bernát, Felícia
EUR 383,76 Ft
USD 363,04 Ft
8 °C
30 °C

Trump kész elmenni a falig a kereskedelmi háborúban

2018.07.20. 16:16

Donald Trump amerikai elnök a Kínával szemben indított kereskedelmi háborúban hajlandó elmenni a falig, és ha kell, minden Kínából importált termékre büntetővámot vet ki, erről beszélt az amerikai CNBC csatornának adott interjújában. Egész pontosan azt mondta:

kész vagyok elmenni 500-ig

vagyis 500 milliárd dollár értékű kínai importra vetne ki vámot, ami gyakorlatilag az egész kínai behozatalt jelenti. Eddig 34 milliárd dollár értékű kínai termékre vezettek be 25 százalékos védővámot, de már tervben van, hogy ezt 200 milliárd dollárnyi termékre kiterjesszék. Válaszul Kína is bevezetett ugyanekkora vámokat 34 milliárd dollárnyi termékre, amit az Egyesült Államokból importálnak Kínába. egy idő után viszont Kína nem fogja tudni tartani az amerikai tétet, mert sokkal kevesebb terméket vesz Amerikából, mint amennyit elad oda. 

Trump a CNBC-nek elismételte, amiről már korábban is beszélt, hogy szerinte Kína kihasználja az Egyesült Államokat (valójában azt szerette volna mondani, hogy kibaszik az USA-val, de aztán azt mondta, inkább a szolidabb verziót mondja), amiért az USA 507 milliárd dolláros kereskedelmi deficitet halmozott fel Kína felé, vagyis ennyivel többet importál Kínából, mint amennyi terméket oda exportál. Valójában a deficit csak 375 milliárd dollár volt 2017-ben, de ez nagyjából mindegy, a lényeg, hogy Trump ezt úgy értékeli, hogy Kína gyakorlatilag kirabolja az USA-t, ahogy teszi véleménye szerint minden partner, amelynek kereskedelmi többlete van Amerikával szemben, például Mexikó vagy az EU. 

Trump a keménykedéssel azt akarja elérni, hogy Kína végül megadja magát és beleegyezzen olyan kereskedelmi feltételekbe, amelyek az elnök szerint az Egyesült Államoknak kedvezőek. Például abba, hogy Kína engedje be könnyebben az amerikai termékeket, és hogy hagyjon fel azzal a politikával, miszerint csak úgy enged be külföldi cégeket a kínai piacra, ha azok kínai cégekkel alapítanak közös vállalkozásokat. Trump már többször elmondta, hogy szerinte a kínaiak ezzel a módszerrel szellemi tulajdonjogokat sértenek és amerikai technológiákat lopnak el. 

Trump az interjúban azt is elmondta, hogy beismeri, hogy a háborúskodás nem tesz jót most az amerikai gazdaságnak, enélkül sokkal jobban pörögne például a tőzsde, de ő ezt nem politikai okokból csinálja, hanem mert abban hisz, hogy ezzel tesz valójában jót az Egyesült Államoknak. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek