Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

G20: egyre nagyobbak a növekedési kockázatok

2018.07.23. 09:07
A globális gazdaságra növekvő kockázatot jelet a kereskedelmi és a geopolitikai feszültségek bővülése - állt a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek kétnapos Buenos Aires-i ülése után kiadott közleményben.

Jön a válság, vagy nem jön a válság? Ahol neves gazdasági döntéshozók gyűlnek össze, mindig ez a téma mostanában. A legfejlettebb tőkepiacok még mindig nagy optimizmust mutatnak, szinte naponta dőlnek meg a technológiai részvények és a növekedési tőzsdék rekordértékei. Olyan „világító” probléma sem látszik most, mint 2008-ban, amikor (legalábbis utólag) már egyértelműnek tűnik, hogy óriási kockázatot kódolt a pénzügyi rendszerbe az, ahogyan a befektetési bankok megpróbálták eljátszani azt, hogy a sok rossz hitel egymás mellé csomagolva, majd jó lesz.

Válságjelek

Ugyanakkor a feltörekvő piacok negatív trendjei, a drága dollár, az emelkedő amerikai kamatok és az egész világban újra magasba szökő eladósodottsági ráták időről, időre fontos figyelmeztetésekként is szolgálnak a világgazdaságban.

A pénzügyi döntéshozók a G20-ak vezetőinek november 30-án kezdődő kétnapos argentínai csúcsértekezletét készülnek, azt készítik elő. A mostani előtalálkozó után kiadott dokumentumban rámutattak arra, hogy sok a kedvezőtlen tényező, amelynek hatásait a párbeszéd folytatásával lehet van tompítani.

A mostani közlemény is rámutat a világgazdaság folyamatinak kettősségére, vagyis továbbra is erőteljes a globális gazdasági növekedés, miközben évtizedes mélyponton áll a munkanélküliség. Ugyanakkor jelenleg kevésbé szinkronizált a gazdasági növekedés, és nőttek a lefelé mutató kockázatok rövid és közepes távon.

A pénzügyminiszterek és jegybanki vezetők még két ülést tartanak a csúcsértekezlet előtt.