Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csendes órák bevezetését kéri az üzletláncoktól Ungár Péter

2018.07.23. 20:30 Módosítva: 2018-07-23 20:42:34

Az autizmussal élők érdekében "csendes órák" bevezetését javasolja a hazai üzletláncoknak Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ungár levelet írt a nagyobb kereskedelmi láncoknak, amelyben azt kéri, hogy a cégek fontolják meg ennek bevezetését.

Az autizmussal élők számára ugyanis különösen nagy nehézséget jelent a hétköznapokban egy bevásárlóközpont ingergazdag környezete. Számukra vagy csökkent, vagy túlzott érzékenységet okozhatnak a hangok, a vizuális ingerek vagy a szociális gesztusok.

Nagy-Britanniában a Morrisons szupermarketlánc ezért heti egy úgynevezett csendes órát tart, hogy megkönnyítse az autizmussal élő, vagy autista gyermeküket nevelők vásárlását. A cég 439 élelmiszerboltjában szombatonként 9-10 óra között tompítanak a világításon, kikapcsolják a zenét, nem használják a hangosbeszélőt, és lehalkítják a kasszák kódleolvasóinak csipogását.

Felkértem az itthoni üzletláncokat is, hogy gondolkozzanak el ennek bevezetésén. Azt hiszem ettől a lépéstől máris kicsit jobb lesz ez az ország, pedig csak egy kis odafigyelésre van szükség

- írja Ungár a Facebookon, ahol melléklete is a CBA-nak küldött levelét.