Csendes órák bevezetését kéri az üzletláncoktól Ungár Péter

2018.07.23. 20:30 Módosítva: 2018.07.23. 20:42

Az autizmussal élők érdekében "csendes órák" bevezetését javasolja a hazai üzletláncoknak Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ungár levelet írt a nagyobb kereskedelmi láncoknak, amelyben azt kéri, hogy a cégek fontolják meg ennek bevezetését.

Az autizmussal élők számára ugyanis különösen nagy nehézséget jelent a hétköznapokban egy bevásárlóközpont ingergazdag környezete. Számukra vagy csökkent, vagy túlzott érzékenységet okozhatnak a hangok, a vizuális ingerek vagy a szociális gesztusok.

Nagy-Britanniában a Morrisons szupermarketlánc ezért heti egy úgynevezett csendes órát tart, hogy megkönnyítse az autizmussal élő, vagy autista gyermeküket nevelők vásárlását. A cég 439 élelmiszerboltjában szombatonként 9-10 óra között tompítanak a világításon, kikapcsolják a zenét, nem használják a hangosbeszélőt, és lehalkítják a kasszák kódleolvasóinak csipogását.

Felkértem az itthoni üzletláncokat is, hogy gondolkozzanak el ennek bevezetésén. Azt hiszem ettől a lépéstől máris kicsit jobb lesz ez az ország, pedig csak egy kis odafigyelésre van szükség

- írja Ungár a Facebookon, ahol melléklete is a CBA-nak küldött levelét.