Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elmaradt a török kamatemelés, zuhanórepülésben a líra

2018.07.24. 14:14

Elmaradt az elemzők által várt kamatemelés, így zuhanásba kapcsolt a török líra kedden kora délután – írja a Portfolio. Rövid idő alatt több mint 4 százalékot csökkent az árfolyam a dollárral szemben.

Előzetesen a piac arra számított, hogy az egyhetes repó kamatot 17,75 százalékról 100-125 bázisponttal emeli majd a török jegybank, ehhez képest változatlanul hagyták a kamatot. A kamatdöntés előzménye, hogy az infláció 14 éves csúcsra, 15,4 százalékra emelkedett júniusban, ezért is számítottak a befektetők arra, hogy a májusi és júniusi összesen 425 bázispontos emelés után további szigorítás jöhet. A Reuters felmérésében megkérdezett 16 elemzőből tizenöten kamatemelést vártak.

Az év eleje óta majdnem 30 százalékot zuhant a török deviza a dollárral szemben. Most a jelek szerint beigazolódhatnak a félelmek, hiszen Erdogan régóta ellenezte a kamatemeléseket, a mai döntés pedig azt üzenheti, hogy a jegybank az ő iránymutatása alapján jár el.