Nem változtatott az MNB a kamatszinten

2018.07.24. 14:27 Módosítva: 2018.07.25. 08:09

A monetáris tanács keddi ülésén nem változtatott sem az irányadó rátán (0,9 százalék), sem pedig az egynapos betéti (-0,15 százalék) és a hitel (0,9 százalék) kamatszinten. Mindez megfelel a várakozásoknak, a döntés után egy órával kiadott indoklás pedig nem tartalmaz újabb utalást arra nézve, mikor várható változás. Mint írják, az MNB "egyetlen horgonya az infláció", továbbra is a jelenlegi eszköztár alkalmazásával biztosítják az inflációs cél eléréséhez szükséges laza monetáris kondíciók fennmaradását. 

A forint gyengélkedése óta a kamatszinttel kapcsolatban a jegybankon belül is heves csatározások zajlanak, az egyik tábor szerint lassan indokolt lenne már az emelés, a másik oldalon viszont ott vannak azok, akik féltik a hiteleseket a megugró törlesztőktől, valamint az utóbbi években kialakult árfolyam- és kamatrezsimet, ami segítette a magyar gazdaság versenyképességét.

A Portfolionak nyilatkozó szakértők szerint az MNB megvárja a következő hónapok inflációs adatait, aztán majd szükség esetén a szeptemberi kamatdöntő ülésen teszi meg az első lépést.