Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem változtatott az MNB a kamatszinten

2018.07.24. 14:27 Módosítva: 2018-07-25 08:09:21

A monetáris tanács keddi ülésén nem változtatott sem az irányadó rátán (0,9 százalék), sem pedig az egynapos betéti (-0,15 százalék) és a hitel (0,9 százalék) kamatszinten. Mindez megfelel a várakozásoknak, a döntés után egy órával kiadott indoklás pedig nem tartalmaz újabb utalást arra nézve, mikor várható változás. Mint írják, az MNB "egyetlen horgonya az infláció", továbbra is a jelenlegi eszköztár alkalmazásával biztosítják az inflációs cél eléréséhez szükséges laza monetáris kondíciók fennmaradását. 

A forint gyengélkedése óta a kamatszinttel kapcsolatban a jegybankon belül is heves csatározások zajlanak, az egyik tábor szerint lassan indokolt lenne már az emelés, a másik oldalon viszont ott vannak azok, akik féltik a hiteleseket a megugró törlesztőktől, valamint az utóbbi években kialakult árfolyam- és kamatrezsimet, ami segítette a magyar gazdaság versenyképességét.

A Portfolionak nyilatkozó szakértők szerint az MNB megvárja a következő hónapok inflációs adatait, aztán majd szükség esetén a szeptemberi kamatdöntő ülésen teszi meg az első lépést.