Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Donald Trump kiakadt: kettős mércét kiált az amerikai médiaháborúban

2018.07.25. 11:01 Módosítva: 2018-07-25 12:49:58
Szégyenteljesnek minősítette Donald Trump amerikai elnök az FCC (Szövetségi Kommunikációs Bizottság, a helyi médiahatóság) döntését, amely elkaszálta a Sinclair és a Tribune konzervatív médiacégek 3,9 milliárd dolláros összeolvadását. A döntés annyiban tényleg meglepő volt, hogy mostanában hússzor nagyobb médiadealek is zöld lámpát kaptak.

Nem veheti meg az Egyesült Államokban a legtöbb egyedi tévécsatornával rendelkező Sinclair Broadcasting a Tribune Media nevű versenytársát. Így döntött a kormányzathoz tartozó, de deklaráltan független FCC (Federal Communications Comission – Szövetségi Kommunikációs Bizottság) nevű hatóság.

Donald Trump amerikai elnök a döntést követően a Twitteren bírálta a bizottságot, mint írta, szomorú és tisztességtelen, hogy az FCC nem támogatja azt a lépést, amely konzervatív emberek sokaságának juttathatna el hiteles híreket. Az pedig szégyenteljes, hogy eközben bezzeg az NBC és a Comcast egyesülhetett – írta az elnök, aki a különösen a bögyében levő NBC mellé a kamuhírgyártó (fake news) jelzőt is odabiggyesztette. Az elnök így szokta minősíteni a Time Warner csoportba tartozó CNN 24 órás hírcsatornát is.

Volt benne ráció

A felvásárló és a felvásárlási célpont valóban erős szereplő lehetett volna a tévépiacon, hiszen a Marylandből irányított Sinclair Broadcast Group főleg konzervatív helyi televíziós csatornákkal rendelkezik, míg a Chicagóban működő Tribune országos cég, sok tematikus nagy csatornát is üzemeltet.

A cégek 2-3 milliárd dolláros forgalma és 8-9 ezer főnyi munkavállalója alapján nagyjából ugyanakkorák. Egy közös konglomerátum együtt már képes lett volna kihívni a konzervatív oldal fő hírszolgáltatóját, a Fox News-t.

Kifogások tömkelege

A dealt nagyon sokan ellenezték demokrata és republikánus oldalon is, nem kívánatos koncentrációról beszéltek. Ajit Pai, az NCC hivatal indiai származású elnöke már a folyamat közben is több aggályának hangot adott, nem érezte kellően átláthatónak a tervezett jövőbeli vállalat-irányítást. Menet közben az is felmerült, hogy a Sinclair bizonyos városokban elad csatornákat, hogy ezzel a versenyt erősítse, de végül ez sem volt elég.

Visszaütött

Többen is emlékeztettek arra, hogy Donald Trump az elnöki kampányban maga is kampányolt a média túlzott koncentrációja ellen, igaz ő az akkor folyamatban levő óriási médiafelvásárlásra gondolt, vagyis azt ellenezte, hogy az AT & T megvehesse a Time Warnert. Végül azonban, ha nem is könnyen, még a Legfelsőbb Bíróságot is megjárva, de az AT&T 85 milliárd dollárért megvehette a Time Warnert.

Ráadásul nem is ez volt az egyetlen óriási médiaegyesülés mostanában, mert a Disney 71,3 milliárd dollárért (de adósság-átvállalással együtt szintén 85 milliárd dollárért) megvehette a Foxot.

Szelektív eljárások

Nincs két hasonló ügy versenyszempontból, de az valóban meglepő, hogy az összességében sokkal inkább versenyszűkítőnek tűnő médiafelvásárlások lettek sikeresek, Trump ilyen megközelítésből joggal érezhet kettős mércét.

Ha a magyar analógiát megvizsgáljuk, itthon is érezhető némi kettős mérce a médiadealek versenyhivatali és médiahatósági engedélyezése körül. Csak nálunk nem a regnáló hatalom ellen lépnek fel szelektíven a hatóságok, amikor Mészáros Lőrinc médiapiaci terjeszkedései, mint kés a vajban csúsznak át az engedélyeztetési folyamaton, de az RTL Klub és a Central-csoport összebútorozása elakad.