Árpád
-2 °C
3 °C

Közölte a Ryanair, mennyit keresnek a sztrájkoló pilóták

2018.07.25. 12:08 Módosítva: 2018-07-25 13:52:49

A Zoom.hu vette észre, hogy a Ryanair honlapjára kikerült, mennyit keresnek a társaság pilótái. A cég a héten zajló sztrájkra adott válaszként közölte ezt az információt. Az adatok szerint:

  • egy ír pilóta bruttó 16,25 ezer eurós, azaz 5 millió 281 ezer forintos fizetést kap havonta;
  • egy brit pilóta havi bruttó 18 267 fontot, vagyis 6 millió 737 ezer forintot keres;
  • egy spanyol pilóta havi bruttója 15 383 euró, tehát 4 millió 999 ezer forint.
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Közölte a Ryanair, mennyit keresnek a sztrájkoló pilóták

Havi 5-6 millió a bruttójuk, de elégedetlenek a körülményekkel. Törlik a Budapestről Brüsszelbe és Barcelonába induló gépeket csütörtökön.

243 · Jul 25, 2018 12:08pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Ez a magyar bérekhez viszonyítva nagyon soknak tűnhet, de ha a nyugat-európai országok bérszínvonalával vetjük össze, akkor kevésbé tűnik durvának (és még az adó is lejön belőle). Ettől függetlenül a Ryanair-pilóták helyi viszonylatban is kifejezetten jól keresnek, az átlagfizetés az Egyesült Királyságban például évi nett 21 ezer font, vagyis 7,5 millió forint körül mozog. Ha a Ryanair-pilóták fizetését nettósítjuk, akkor több mint 46 millió forint jön ki egy évre, vagyis az átlagfizetés több mint hatszorosát meghaladó összeg. Ez az iparágon belül is jónak számít, a British Airways pilótáinak átlagos nettó alapbére ennél kevesebb, az átlagos szintű plusz juttatásokkal együtt is csak 30 millió forint körül van. 

Fontos megemlíteni, a Ryanair pilótái és a légiutas-kísérői többek között azt kifogásolják, hogy fizetésükből egy csomó olyan költséget is nekik kell állniuk, ami a munkavégzésből adódik, így a valóságban már kevesebb a szabadon elkölthető pénzük marad. A sztrájkolók emmellett munkakörülményekre panaszkodnak, és 34 pontból álló, a feltételek javítását célzó követelést fogalmazott meg, ennek keresztülvitele miatt folyik a sztrájk.  A légitársaság azt is közölte, hogy 350 pilótából 94 vesz részt a munkabeszüntetésben.

K EPA20180725068
Fotó: Quique García / MTI / EPA

A cégvezetés kirúgásokat helyezett kilátásba a hét elején a sztrájk miatt. Kedden azt is tudatták, az írországi személyzet sztrájkja miatt a légitársaság csökkenti a dublini bázissal rendelkező flottáját, és lengyel charter leányvállalatához helyezi át az így felszabaduló gépeket.

A 48 órás sztrájk Spanyolországban a legnagyobb léptékű, ott napi 200 járatot érint, de a járatok 70 százaléka így is menetrendszerűen közlekedik. A szerda esti Budapest-Barcelona járatot viszont pont törölték, és azóta kiderült, hogy ugyanez a helyzet azzal a géppel, ami csütörtök este indult volna a katalán fővárosba. Emellett a két csütörtök esti - a Brüsszel melletti - Charleroi-ra közlekedő járat sem indul majd el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?