Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rettenetes napja van a Fiat Chryslernek

2018.07.25. 14:24 Módosítva: 2018-07-25 15:03:12

Röviddel azután, hogy a Fiat Chrysler nyilvánosságra hozta negyedéves eredményeit, már fel is kellett függeszteni a részvényeikkel való kereskedést a milánói tőzsdén, az értékpapír ára ugyanis hirtelen 10 százalékot zuhant – írja a Teletrader. 

A most publikált eredmények alapján a 29 milliárd eurós második negyedéves bevétel több, mint amit előzetesen vártak, és a múlt év azonos időszakit is meghaladja 4 százalékkal. Ezzel párhuzamosan viszont a cég profitja 754 millió euróra esett az egy évvel korábbi 1,15 milliárd euróról. A gyártónak értékesítési gondjai voltak Kínában, ahol az importvám jelentősen visszavetette a Maserati autók eladását, miközben éleződik a verseny a kínai gyártókkal.

Ugyanakkor a jelentésből kiderült, hogy az éves bevételvárakozást 125 milliárd euróról 115 milliárd euróra csökkenti a cég, és a profitvárakozásokat is lejjebb szállítja 8,7 milliárd euróról 7,5-8 milliárd euróra. 

A hírekre a milánói tőzsdén zuhanásba kezdett a vállalat papírja, miután 10 százalékot esett, fel is függesztették a kereskedést. A cég tőzsdei zuhanórepülése véletlen egybeesik egy másik rossz hírrel: szerdán, 66 éves korában meghalt Sergio Marchionne, a Fiat Chrysler, a Ferrari és a Maserati korábbi legendás vezére.

Marchionne az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb alakja volt az autóiparban, az ő nevéhez fűződik a Fiat megmentése, a Fiat és a Chrysler közötti szövetség létrehozása, majd a két vállalat egyesítése egy holdingcég, a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) alatt. Marchionne volt az FCA és a Ferrari elnök-vezérigazgatója, valamint a Maserati elnöke is. A cég a múlt hét végén jelentette be, hogy Marchionne minden pozíciójáról lemond rohamosan romló egészségi állapota miatt.