Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tejtermékhiányra, durva áremelésre számítanak a tejesek

2018.07.25. 14:41

A tejföl és a vaj ára mintegy 10 százalékkal, a többi tejtermék ára pedig körülbelül 5-7 százalékkal emelkedhet szeptember elsejétől – mondta az InfoRádiónak a Tej Terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor.

Jövő év elejétől a tartós tejek áfakulcsa öt százalékra mérséklődik. Ezzel összefüggésben a Tej Terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor az ESL és az UHT tejeknél a fogyasztói árak 8-10 százalékos mérséklődésére számít 2019. január 1-től. Addig azonban áremelkedés jöhet. 

A szakember elmondása szerint a klímaváltozás miatt jelentősen csökkent a tejtermelés és a termékek beltartalmi értékei is. Emellett júliustól folyamatosan emelkedett - mára 35 százalékot meghaladó mértékben - az üzemanyag, a gáz és az elektromos áram ára, ami komoly problémát okoz a tejfeldolgozó iparnak. Növelni kell az átadói árakat, hogy a termelők magasabb összegeket kaphassanak a nyers tejért – közölte.  

Szakértők nem tartják kizártnak, hogy az európai tejhiány miatt karácsonyig akár ki is fogyhatnak a boltok a vajból.

Emiatt további áremelkedés is lehet. Az Európai Bizottság adatai szerint a nagykereskedelemben már most is 19 százalékkal drágábban kapható a vaj, mint egy éve. Idén június közepén 5,8 eurót kértek a nagykereskedők egy kilogramm vajért.