Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump: Új szakasz kezdődik Washington és az EU kapcsolatában

GettyImages-1005306798
2018.07.25. 23:41 Módosítva: 2018-07-25 23:47:12

Donald Trump szerdán a Fehér Ház Rózsakertjében találkozott az Európai Bizottság (EB) elnökével, Jean-Claude Junckerrel, a találkozó után pedig kijelentette, új szakasz kezdődik Washington és az Európai Unió kapcsolataiban – írja az MTI.

Trump és Juncker több fontos dologban is megállapodtak, ezek értelmében a jövőben jöhet az együttműködés

  • az ipari termékek vámmentességének kidolgozásában és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörlésében,
  • valamint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megreformálása céljából,
  • és abban is megállapodtak, hogy csökkentik a kereskedelem bürokráciáját.

Trump bejelentette azt is, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió megkezdi a tárgyalásokat az európai acélárukra és alumíniumtermékekre kivetett amerikai vámok, valamint a megtorlásként az Európai Unió által amerikai portékákra kivetett vámok ügyében, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki újabb vámokat.

Ez utóbbi egyébként elég nagy siker: Trump május végén kezdett kereskedelmi háborúba a fél világgal, azóta pedig nem úgy tűnt, hogy szeretne meghátrálni, az amerikai sajtó pedig a találkozó előtt is eléggé borúlátó volt, most azonban úgy tűnik, hogy enyhülhet a helyzet.

Kiderült emellett az is, hogy az EU szinte azonnal megkezdi az amerikai szójabab nagy mennyiségű importját, és az EB elnöke a korábbinál több amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) európai vásárlására tett ígéretet.