A Trump-kormányzat 12 milliárd dollár gyorssegélyt ad a farmereknek a vámháború ellentételezésére

2018.07.25. 05:45

Az amerikai kormányzat 12 milliárd dolláros azonnali segélyt nyújt a farmereknek a vámtarifák miatti veszteségeik enyhítésére – jelentette be Sonny Perdue mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető közölte, hogy a segítséget azoknak a gazdáknak adják, akik nehéz helyzetbe kerültek "a megtorlásként bevezetett törvénytelen vámtarifák" miatt.

Az agrárminiszter ezzel a Trump-kormányzat által emelt védővámok nyomán az amerikai árukra kivetett kínai, kanadai mexikói és európai uniós védővámokra utalt. Perdue leszögezte: a támogatást háromféle módon nyújtják: készpénzben, állami felvásárlásokkal, valamint a kereskedelem előmozdításának segítésével. "A ma meghirdetett program határozott kiállás amellett, hogy más nemzetek nem hatalmaskodhatnak a mi mezőgazdasági termelőink felett azért, hogy az Egyesült Államokat meghátrálásra késztessék" – jelentette ki a miniszter.

Hangsúlyozta azt is, hogy az állami támogatás "rövidtávú megoldás", és csak addig tart, amíg az Egyesült Államok és partnerei között nem születik hosszú távra szóló kereskedelmi megállapodás. A program értelmében a kormányzat közvetlen pénztámogatást nyújt szója-, kukorica-, gabona- és gyapottermesztőknek, illetve sertéstenyésztőknek és tejtermelőknek. Az élelmiszer-felvásárlás és -forgalmazás keretében a szövetségi agrárminisztérium gyümölcsöt, csonthéjasokat, rizst, marha- és sertéshúst, valamint tejtermékeket vásárol fel közvetlenül a farmerektől, majd az árut szövetségi élelmezési programokhoz használja fel.

Perdue szerint a kormányzati terv végrehajtásához nincs szükség a kongresszus jóváhagyására, amire egy, még az 1929-es nagy gazdasági világválság idején elfogadott törvény ad lehetőséget. Trump a héten a középnyugati agrárállamokban tesz látogatást. Kedden Missouriban járt, majd Illinois és Iowa államokba látogat.

A republikánus törvényhozók első megnyilvánulásai negatívak. Ron Johnson wisconsini republikánus szenátor például úgy nyilatkozott: az Egyesült Államokban "szovjet típusú gazdaság van kialakulóban, ahol komisszárok döntenek majd arról, ki kaphat felmentést, és ki juthat előnyökhöz". John Thune dél-dakotai republikánus szenátor szerint "először meg kellene kérdezni az adófizetőket is, mielőtt csekkeket osztanak a farmerek között". Ben Sasse nebraskai republikánus törvényhozó pedig úgy vélekedett, hogy a kormány "aranymankókat" ad a farmereknek. (MTI)