Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Trump-kormányzat 12 milliárd dollár gyorssegélyt ad a farmereknek a vámháború ellentételezésére

2018.07.25. 05:45

Az amerikai kormányzat 12 milliárd dolláros azonnali segélyt nyújt a farmereknek a vámtarifák miatti veszteségeik enyhítésére – jelentette be Sonny Perdue mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető közölte, hogy a segítséget azoknak a gazdáknak adják, akik nehéz helyzetbe kerültek "a megtorlásként bevezetett törvénytelen vámtarifák" miatt.

Az agrárminiszter ezzel a Trump-kormányzat által emelt védővámok nyomán az amerikai árukra kivetett kínai, kanadai mexikói és európai uniós védővámokra utalt. Perdue leszögezte: a támogatást háromféle módon nyújtják: készpénzben, állami felvásárlásokkal, valamint a kereskedelem előmozdításának segítésével. "A ma meghirdetett program határozott kiállás amellett, hogy más nemzetek nem hatalmaskodhatnak a mi mezőgazdasági termelőink felett azért, hogy az Egyesült Államokat meghátrálásra késztessék" – jelentette ki a miniszter.

Hangsúlyozta azt is, hogy az állami támogatás "rövidtávú megoldás", és csak addig tart, amíg az Egyesült Államok és partnerei között nem születik hosszú távra szóló kereskedelmi megállapodás. A program értelmében a kormányzat közvetlen pénztámogatást nyújt szója-, kukorica-, gabona- és gyapottermesztőknek, illetve sertéstenyésztőknek és tejtermelőknek. Az élelmiszer-felvásárlás és -forgalmazás keretében a szövetségi agrárminisztérium gyümölcsöt, csonthéjasokat, rizst, marha- és sertéshúst, valamint tejtermékeket vásárol fel közvetlenül a farmerektől, majd az árut szövetségi élelmezési programokhoz használja fel.

Perdue szerint a kormányzati terv végrehajtásához nincs szükség a kongresszus jóváhagyására, amire egy, még az 1929-es nagy gazdasági világválság idején elfogadott törvény ad lehetőséget. Trump a héten a középnyugati agrárállamokban tesz látogatást. Kedden Missouriban járt, majd Illinois és Iowa államokba látogat.

A republikánus törvényhozók első megnyilvánulásai negatívak. Ron Johnson wisconsini republikánus szenátor például úgy nyilatkozott: az Egyesült Államokban "szovjet típusú gazdaság van kialakulóban, ahol komisszárok döntenek majd arról, ki kaphat felmentést, és ki juthat előnyökhöz". John Thune dél-dakotai republikánus szenátor szerint "először meg kellene kérdezni az adófizetőket is, mielőtt csekkeket osztanak a farmerek között". Ben Sasse nebraskai republikánus törvényhozó pedig úgy vélekedett, hogy a kormány "aranymankókat" ad a farmereknek. (MTI)