Mészáros Lőrincék megszerezték a Club Aligát, az egykori pártüdülőt

2018.07.26. 09:29
A Balaton legnagyobb üdülőkomplexuma eddig izraeli tulajdonban volt. Az új vevő most megvizsgálja a korábbi fejlesztési koncepciókat, és ha kell, újat dolgoz ki. Mészáros Lőrinc vállalkozáscsoportja egyre nagyobb befektető a Balaton körül.

A tőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt., vagyis Mészáros Lőrinc ingatlan-portfóliót kezelő cége bejelentette, hogy közvetve megszerezte a Club Aliga többségét.

  • A vevő az Appeninn egyszemélyes leányvállalata, az Appeninn BLT Kft. volt,
  • az eladó az izraeli SRI-csoport holland bejegyzésű entitásai lehettek,
  • a portéka pedig a PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 74,99 százalékos üzletrésze, valamint a társaság irányában fennálló követelések.

Mit takar?

A PRO-MOT a Club Aliga 37 hektáros területe és az üdülőkomplexum 167 férőhelyes kikötője mellett a Magyar Állam tulajdonában lévő, további 10 hektáros ingatlan vagyonkezelési jogait is birtokolja. A tranzakció zárásának felek által kikötött véghatárideje 2018. december 20.

Összességében tehát Mészáros Lőrinc szerzi meg a Balaton legnagyobb, évtizedek óta hasznosításra váró üdülőkomplexumát, amely eddig az izraeli SBI-csoport tulajdonában állt.

A Balatonvilágos területén található Club Aliga közvetlenül a Balaton partján fekszik. Az üdülőcentrumban a szállás- és strandolási lehetőségen túl egy 167 férőhelyes kikötő is található.

A hányatott sorsú egykori pártüdülőt 2007-ben privatizálták. Ekkor került az izraeli érdekeltség tulajdonába.

A tranzakció zárását követően a Club Aliga területén működő turisztikai létesítmények, hoteleket és apartman házak működtetését az Appeninn Holding a csoporthoz tartozó turisztikai vállalatokkal, a Hunguest Hotels Zrt.-vel és a Balatontourist bevonásával kívánja biztosítani.

A Balaton meghódítása

Az Appeninn a tőzsdén megjelentetett közleményében rögzítette: az elkövetkező időszakban felülvizsgálja azokat a közel 10 éves turisztikai fejlesztési elképzeléseket is, amelyeket a korábbi tulajdonos kívánt a területen megvalósítani. Amennyiben szükséges a társaság új fejlesztési koncepciót dolgoz ki a Club Aliga turisztikai célú hasznosítására, melynek részleteit az üzletrész adásvételét követően ismerteti a társaság.

Az Appeninn tulajdonosai elsősorban a Mészáros Lőrinc és jászai Gellért tulajdonában álló különböző Konzum elnevezésű érdekeltségek, de 5 százaléknál nagyobb részvényes az OTP ingatlanbefektetési Alap is.

Az igazgatóság meghatározó tagjai Jászai Gellért, aki a Mészáros Lőrinc féle tőzsdei birodalom legfontosabb vezetője, de helyet kapott az igazgatóságban az Appeninn korábbi "megmondóembere", ifjabb Ádámosi György is.

Mészáros ingatlanérdekeltségei egyre több balatoni érdekeltséggel és üzemeltetési szerződéssel rendelkeznek, kezd megvalósulni Jászai Gellért régi nagy balatoni fejlesztési álma, amely első kísérletében, az SCD-csoporttal végül nem valósult meg. 

Érdekesség, hogy az egykori SCD-birodalom egyik legértékesebb ingatlanja, a Riadó utcában található Akadémia Park komplexum később éppen az OTP-csoport tulajdonába került, és az OTP a héten jelentette be, hogy másik alapkezelőjét, az OTP Alapkezelőt a Riadó utcába költöztette.