Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

OECD-tanulmány: 2017-ben a magyarok kevesebbet dolgoztak, de többet kerestek

2018.07.26. 10:04
Egy év alatt mintha elhagytunk volna két napot a munkaévünkből, de így is 8 százalékkal többet kerestünk. Más kérdés, hogy a magyar munkaerő a fejlett országok nemzetközi összehasonlításban még mindig nagyon olcsónak számít.

2017-ben átlagosan 2 munkanappal, egészen pontosan 19 órával kevesebbet dolgozott egy átlagos magyar munkás - írja az OECD legfrissebb adataira hivatkozva az Mfor.hu,

A 2017-ben 1740,4 órára apadó munkakedvünk valójában eredhetett az ünnepnapok idei alakulásából is.

Hűsölő és hatékony munkaerő

Az OECD tanulmányából évek óta az derül ki, hogy a mexikóiak, a görögök és az oroszok dolgoznak a legtöbbet, a németek, illetve az északiak (különösen a dánok és a norvégok) pedig a legkevesebbet.

Ha mindezt összevetnénk a munka által megtermelt értékkel, akkor gyorsan hozzátehetjük, az is fontos, hogy mennyit dolgozik valaki, de bizonyára fontosabb, hogy a munkaidejében milyen hatékonyságú a tevékenysége.

Magyarország a munkavégzés idejét tekintve a középmezőnybe tartozik, a V4 országai közül például a csehek és a lengyelek több időt, míg a szlovákok kevesebbet töltenek munkával.

Nem becsülik a magyar munkaerőt

Az OECD statisztikája szerint tavaly 8 százalékkal, 22 576 dollárra nőtt az átlagos kereset Magyarországon, egy ledolgozott munkaórára 13 dolláros átlagfizetés jut, aminél kevesebbet csak a görögök, lettek és mexikóiak kapnak (természetesen ez az összesítés csak az OECD-tagországokról, vagyis a legfejlettebb államokról szól).

A legjobban továbbra is a luxemburgiak, a svájciak és a hollandok keresnek, ami részben az adott államok gazdagságával függ össze, részben pedig azzal, hogy mindegyik államban jelentős a nemzetközi fókuszú pénzügyi szektor, illetve az adóoptimalizálási, például holdingközpont-business aránya.